IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония остава непреклонна в плановете си за ултраразхлабена парична политика

Япония не преминава през инфлацията, която има в много други страни, смята членът на борда на ЯЦБ Асахи Ногучи

10:53 | 07.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да продължи да поддържа ултраразхлабената парична политика, въпреки че се очаква поскъпващите суровини да ускорят инфлацията към целевото равнище от 2%. Това заяви членът на борда на банката Асахи Ногучи, цитиран от Ройтерс.

Думите на Ногучи са рефрен на позицията на гуверньора Харухико Курода, който многократно е заявявал, че централната банка трябва да поддържа разхлабената си политика, защото инфлацията в страната е ниска.

В средата на март Курода посочи, че паричните стимули трябва да останат в сила, тъй като инфлационната динамика на Япония е различна спрямо тази в САЩ и покачването на цените е далеч от целевото равнище.

"В момента не сме в позиция, в която инфлацията стабилно да достигне 2%", каза тогава Курода.

Войната в Украйна изстреля цените на суровините до рекордни равнища, но компаниите в Япония се колебаят да ги прехвърлят върху потребителите поради слабите потребителски разходи, смята Ногучи.

Публикуваните в началото на седмицата данни показаха, че разходите на японските домакинства са отбелязали втори пореден годишен ръст през февруари, но са се свили на месечна база заради противоепидемичните мерки и бързото покачване на цените на храните и горивата.

Въпреки че основната инфлация в Япония може да надмине целта от 2% от април нататък - заради поскъпващите енергоносители и изчезващия ефект от предишни намаления на телефонните такси -  увеличението очевидно е предизвикано от външни фактори, не толкова от възстановяването на вътрешното търсене.

"Япония не преминава през инфлацията, която има в много други страни", заяви Ногучи, според когото централните банкери трябва да продължат да се фокусират върху прекратяването на дефлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 2 години
Нещо не е наред с инфлацията в Япония, не ми се вярва цял свят да е залят от инфлация, а там да няма подобна или поне малко по-висока от обявената, наред и с обезценяващата се йена и огромния внос на силно поскъпнали суровини. Може би инфлацията в Япония се изчислява по-друг метод. Стъкмистиката им нещо ме съмнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още