IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическият натиск няма да разклати решенията на Японската централна банка

Японският регулатор трябва да следи движенията на йената, смята представител на партията "Комейто" от управляващата коалиция

11:40 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomerg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomerg L.P.

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода няма да промени паричната политика на ултраниски лихви през следващите тримесечия дори ако бъде подложен на политически натиск да го направи заради поевтинялата йена. Такова мнение изрази един от водещите бивши валутни ръководители.

"Политическият натиск от хората, парламента и медиите ще бъде малко по-силен", заяви Хироши Ватанабе, който бе ръководител в звеното за валути във финансовото минитерство в началото на века, пише Bloomberg. "Смятам, че няма да има голяма промяна в паричната политика", прогнозира Ватанабе.

Въпреки че някои големи централни банки - в т.ч. Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) - вече повишиха лихвите, според Ватанабе засега ЯЦБ ще бъде по-притеснена относно съществуващите слабости в икономиката и необходимостта да се подкрепи възстановяването.

В момента има спекулации, че може да се наложи ЯЦБ да промени паричната си политика, ако пазарите продължат да изпробват лимитите на стимулите на банката и ако общественото недоволство продължи да нараства на фона на поскъпващите енергоносители, чието покачване на цените се подсилва и от поевтинялата йена.

"Смятам, че политическият елит ще бъде подложен на натиск, за да защити йената от поевтиняване", каза Ватанабе, като допълни, че очаква администрацията на премиера Фумио Кишида да направи повече, за да намали негативните ефекти от по-слаба национална валута.

Експертът обясни, че ценовото движение на йената вреди не само на потребителите и малките фирми, но и на големите компании, а ЯЦБ няма да промени подхода си, стига цената на един щатски долар да се задържи около 120 японски йени.

По-рано през деня представител на партията "Комейто" в управляващата японска коалиция заяви, че ЯЦБ трябва внимателно да следи движенията на валутата, тъй като усилията за ниски лихвени равнища водят до поевтиняване на йената.

"От гледна точка на икономиката, разбирам защо поддържат лихвите ниски", заяви Кейчи Иши, генерален секретар на "Комейто", партньор на Либерадемократичната партия на премиера Фумио Кишида.

"Но страничните ефекти от това са отразени в обменните курсове. Доколко могат да бъдат толерирани тези странични ефекти? Ако йената поевтинее твърде много, нещата ще станат сложни, затова искам ЯЦБ внимателно да следи обменните курсове", заяви Иши.

Япония е аутсайдер в световната тенденция на рекордно покачване на цените - инфлацията в страната продължава да е под целта на банката от 2%. Междувременно поскъпването на суровините в световен мащаб кара разходите за компаниите също да нарастват. Това принуждава някои фирми да прехвърлят част от тази тежест върху потребителите, които са чувствителни към ценови изменения. Задачата пред ЯЦБ се усложнява и от факта, че японската икономика е бедна на суровини, затова тя трябва да разчита на вноса, който се оскъпява допълнително от поевтинялата йена, а междувременно войната в Украйна внася несигурност пред перспективите за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още