IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катаока от ЯЦБ: Войната в Украйна застрашава икономическото възстановяване

Нарушената търговия с Русия ще натежи не само на руската икономика, но и на световния растеж, предупреди Гоуши Катаока от ЯЦБ

11:27 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Руската инвазия в Украйна ще натежи на световния растеж и ще увеличи рисковете пред икономическото възстановяване на Япония. За това предупреди представител на Японската централна банка (ЯЦБ) в четвъртък, който изтъкна необходимостта от поддържането на ултраразхлабена парична политика дори на фона на ускоряващата се инфлация.

"Въпреки че потребителската инфлация може за кратко да надмине 1,5%, вероятно няма да набере инерция, за да достигне устойчиво целевото равнище на ЯЦБ от 2%", каза Гоуши Катаока от ЯЦБ, цитиран от Ройтерс.

Той обясни, че нарушената търговия с Русия ще натежи не само на руската икономика, но и на световния растеж, като удължи световните проблеми с веригите на доставки. "За момента трябва да следим рисковете за японската икономика и за покачването на цените", заяви Катаока.

Въпреки че подкрепата на икономиката продължава да е водещ приоритет спрямо борбата с инфлацията, представителите на ЯЦБ обръщаха повече внимание на инфлационния натиск още преди избухването на войната в Украйна на 24 февруари.

По време на заседанието си през януари централните банкери посочиха, че покачването на потребителските цени може да надмине очакванията им, ако компаниите прехвърлят тежестта от нарасналите разходи върху потребителите по-бързо от очакваното. Освен това банкерите следят и развитието при заплатите, тъй като те заемат голям дял от разходите за труда и определят степента, до която домакинствата може да поемат ценови увеличения.

Япония изостава спрямо другите развити икономики във възстановяването си от пандемичния спад, като се очаква то да се забави през настоящото тримесечие заради слабото потребление.

Данните в четвъртък показаха, че темпът на растеж на активността в производствения сектор в страната се е ускорил през март, но поскъпващите горива и пшеница натежават на японската икономика, която е бедна на ресурси.

По-рано тази седмица гуверньорът на регулатора Харухико Курода заяви, че ЯЦБ трябва да поддържа свръхразхлабената парична политика, тъй като скорошното покачване на цените може да навреди на икономиката.

"Вместо да доведе до по-високи заплати и корпоративни печалби, такава инфлация, предизвикана от ръста в разходите, ще натежи на икономиката в дългосрочен план, като навреди на печалбите на фирмите и на реалния доход на домакинствата", предупреди Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още