IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени в Япония доближи тримесечен връх през януари

Повишението в показателя надмина очакванията на пазара и е сигнал, че устойчиво поскъпващите суровини мотивират все повече фирми да увеличават цените си

10:11 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Покачването на цените на едро в Япония се е забавило през януари, но е доближило рекордния темп, постигнат през миналия ноември, съобщи Ройтерс. Това е сигнал, че устойчиво поскъпващите суровини мотивират все повече фирми да увеличават и цените на стоките си.

Въпреки че нарастващият ценови натиск може да ускори потребителската инфлация през следващите месеци, то това би могло да навреди на крехкото икономическо възстановяване на страната, разчитаща на потреблението, което е засегнато от омикрон щама.

Ценовият индекс на корпоративните стоки е нараснал с 8,6% на годишна база през януари. Това е единадесетият пореден месец, в който показателят е отбелязал ръст. За сравнение, очакванията на пазара бяха за повишение от 8,2 на сто. Индексът достигна 109,5 пункта, което е най-високото ниво от септември 1985 г.

Темпът на растеж се е забавил спрямо декемврийските 8,7%, но е останал близо до рекордните 9,2%, записани през миналия ноември.

„Голямата картина не се е променила. Световното поскъпване на суровините има голям ефект върху вътрешните цени на едро“, каза ръководителят на отдела по ценови статистики в Японската централна банка (ЯЦБ) Шигеру Шимизу. „Все повече фирми прехвърлят по-високите цени към потребителите, докато цените на суровините остават завишени“, каза още Шимизу.

Основни двигатели за ръста е било поскъпването на горивата, химикалите и стоманата.

Цената на храните и напитките се е увеличила с 3,4% на годишна база през януари спрямо декемврийското увеличение от 3%. Това е знак, че инфлационният натиск в страната се разширява.

Въпреки че Япония не е изключение от нарастващите цени на суровините, фирмите са внимателни относно прехвърлянето на ценовата тежест върху домакинствата, които са чувствителни към ценови изменения и може да се въздържат от потребление.

В тези дни обаче има сигнали за промяна – компаниите увеличават или обявяват увеличения на цените за различни стоки като снаксове, готови нудли и майонеза.

Представители на ЯЦБ посочиха, че инфлацията няма да се ускори до целевото равнище от 2%, освен ако няма ръст и на заплатите.

„Има шанс компаниите да прехвърлят разходите (върху потребителите) в по-голяма степен, отколкото преди се очакваше. Проактивната позиция на компаниите в определянето на цените е важен фактор, за да може Япония да премине към нов път на растеж и да постигне целта за ценова стабилност“, каза в сряда членът на Съвета по парична политика в ЯЦБ Тойоаки Накамура.

През декември потребителската инфлация в Япония се е ускорила до 0,5 на сто, което е значително под нивото от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още