IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японците продължават да харчат, помагайки на икономиката да се възстанови

Разходите на домакинствата са се увеличили в последните месеци, но бизнес климатът в услугите се е свил през януари

11:50 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите на японските домакинства са нараснали през декември, с което са сложили край на едно силно четвърто тримесечие на миналата година, пише Bloomberg. Това е сигнал, че японската икономика се е възстановила в края на 2021 г., насред нарасналия брой новозаразени с коронавирус.

Увеличилите се разходи за жилища, транспорт и образование са допринесли за ръст в показателя в размер на 0,1% на месечна база, показват данните на японското министерство на вътрешните работи, публикувани във вторник. Разходите са се увеличили с 4,6% през четвъртото тримесечие спрямо третото.

Спадът в бонусите, които обикновено се раздават през зимния период, е довел до неочаквано свиване на заплатите през декември – първото понижение от 10 месеца насам. Това е трудно предизвикателство за премиера на страната Фумио Кишида, която смята да даде ключова роля на заплатите в новия си икономически план.

Данните във вторник показват още, че разходите на домакинствата са останали малко под вече ниските нива от миналата година. Това показва колко лошо може да бъде влиянието на пандемията и на ограничителните мерки, които се въртят в цикъл на въвеждане и премахване.

日本人 日本人

Източник: Bloomberg

И все пак сигналите за по-високи разходи в края на годината предполагат, че възстановяването е набрало скорост преди омикрон щамът да предизвика нова вълна от новозаразени с коронавирус.

"Може да кажем, че е имало тенденция на възстановяване на потребителското търсене поне до декември и това предполага стабилен икономически ръст през последното тримесечие“, каза икономистът в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Шуджи Тоноучи. „Омикрон щамът обаче внесе много несигурност, затова и има вероятност разходите на домакинствата да се свият“, през следващите месеци, смята Тоноучи.

Очакванията на анализаторите са японската икономика, която се е забавила в последните пет от девет месеца, да е отбелязала стабилно тримесечие в края на 2021 г. Сега обаче има риск растежът в последните месеци на миналата година да е бил краткотраен. Причината за това е ръстът в броя новозаразени, както и свиването на потребителското доверие през последните седмици.

„В бъдеще ускоряването на инфлацията без силен ръст на заплатите носи риска от дестабилизиране на потребителите и на издръжливостта на икономическото възстановяване“, смята икономистът Юки Масуджима.

Японските потребители не са изправени пред рекордната инфлация, която натежава на потребителите в САЩ и други страни, но поскъпването на газа и сметките за отопление оказват своето неблагоприятно влияние, особено с крехките заплати.

През декември заплатите са се свили с 0,2%. Медианните прогнози бяха за ръст от 0,9%. Заплатите са ключов елемент в икономическия план на Кишида, който призова компаниите да ги увеличи с 3%, за да подпомогне връщането на икономиката на стабилна основа.

Междувременно друг доклад във вторник показа, че бизнес климатът в услугите се е свил през януари, съобщи Ройтерс. Това е първото понижение от пет месеца насам.

Проучването показа, че очакванията на служителите като таксиметровите шофьори, работещите в хотелите и ресторантите, носещи названието „наблюдатели на икономиката“ - поради близостта си до потребителските тенденции и тези в търговията на дребно  - относно сегашните икономически условия са се свили с 19,6 пункта до петмесечно дъно от 37,9 пункта през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още