IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на японските фирми за услуги се сви най-бързо от пет месеца

Частният сектор в Страната на изгряващото слънце отчита, че ценовият натиск се е увеличил през януари

11:46 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Частният сектор в Страната на изгряващото слънце отчита, че ценовият натиск се е увеличил през януари.<em> Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Частният сектор в Страната на изгряващото слънце отчита, че ценовият натиск се е увеличил през януари. Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Активността на японския сектор на услугите се е свила с най-бързия си темп през януари от пет месеца насам, което сигнализира, че бизнесът е бил изправен пред натиска от бързото покачване в броя новозаразени, предизвикано от омикрон щама, съобщи Ройтерс.

През последните седмици новите случаи в третата по големина икономика в света са нараснали, което принуди правителството да въведе по-строги ограничителни мерки в по-голямата част от страната в отговор и на нарастващия брой хоспитализации.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на au Jibun Bank се е свил до 47,6 пункта спрямо декемврийския резултат от 52,1 пункта. Предварителните данни бяха за понижение до 48,8 пункта.

Това е най-бързото свиване в бизнес активността от август 2021 г., докато съществуващият бизнес е отчел най-рязкото свиване от четири месеца.

Освобождаването на служители от компаниите за услуги е достигнало най-бързия си темп от 20 месеца насам. Очакванията на бизнеса относно ръста на активността през настоящата година са се влошили, като положителните нагласи са паднали до петмесечно дъно.

Ръстът на цените на суровините в сектора е продължил да нараства, което предполага, че натискът върху корпоративната печалба, породен от световната инфлация при суровините, се е запазил.

Като цяло частният сектор в Страната на Изгряващото слънце отчита, че ценовият натиск се е увеличил през януари.

„Слабото представяне на големия сектор на услугите е спомогнало за широка стагнация в продукцията на частния сектор през януари“, смята икономистът в  IHS Markit Усама Бати. „Общата бизнес активност се е свила за пръв път от септември въпреки ръста в производството, който е достигнал почти 8-годишен връх“, допълни експертът.

Общият индекс на мениджърите по поръчките, включващ данните за услугите и производството, се е свила до 49,9 пункта спрямо декемврийските 52,5 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още