IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Япония нарасна за пръв път от 3 години

Въпреки увеличението показателят все още не може да достигне предпандемичните нива

11:26 | 31.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Промишленото производство в Япония е отбелязало първото си годишно увеличение през 2021 г. от три години насам, но показателят все още не е достигнал предпандемичните нива, пише агенция Киодо.

През цялата 2021 г. промишленото производство на страната е нараснало с 5,8%. Резултатът продължава да е под нивата преди избухването на пандемията, а причина за това е ръстът на новозаразените с коронавирус, както и световният недостиг на чипове.

Сезонноизгладеният индекс на производството във фабрики и мини през 2021 г. е достигнал 95,9 пункта през миналата година спрямо базата от 100 пункта през 2015 г., сочат предварителните данни на Министерството на икономиката, търговията и индустрията в страната. Това е най-бързото покачване, откакто данните за сравнение станаха налични през 2014 г., което е предшествано от най-голямото свиване от 10,4% през 2020 г.

Въпреки че данните за годишното изменение отбелязаха първото увеличение от три години насам (последното е било през 2018 г. в размер на 1,1%), данните за производството са все още под нивата от 101,1 пункта, достигнати през 2019 г.

Възстановяването на производството в страната е било забавено от световния недостиг на чипове и на прекратеното производство на части в Югоизточна Азия, ограничено от новите случаи на заразени с коронавирус. Така коронавирусът нанесе удар върху автомобилната индустрия в третата по големина икономика в света.

Годишният индекс на индустриалните доставки е нараснал с 4,8% до 93,9 пункта, докато този на инвентара е нараснал с 5,5 на сто до 98,3 пункта.

През декември индустриалното производство на страната се е свило с 1% на месечна база до 96,5 пункта. Това е било първото понижение от три месеца. Причина за спада е било свитото производство на машини за бизнеса и на такива с общо предназначение, като например двигатели с вътрешно горене или водотръбни котли. Спад е имало в продукцията на машини за производство, например за направата на чипове.

Според министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония бързоразпространяващият се омикрон щам вероятно не е имал влияние върху производството през декември. 

Очакванията сега са производството да нарасне с 5,2% през януари и с 2,2% през февруари през тази година.

Главният икономист в изследователския институт Norinchukin Такеши Минами обаче е по-предпазлив по отношение на перспективите, позовавайки се на скорошното бавно възстановяване на автомобилната индустрия, тъй като разпространението на щама принуди някои компании да спрат производството.

„След като проблемите с доставките се облекчиха през септември и откомври, автомобилната индустрия започна да се възстановява, но декемврийското увеличение в производството (1,5%) бе малко и неговото ниво все още е под върха, достигнат през март“, казва Минами, добавяйки, че производството на автомобили вероятно ще продължи да е „в застой“ към момента

През декември индексът на индустриалните доставки се е свил с 0,1% до 95,2 пункта на месечна база, докато този на инвентара се е увеличил с 0,5 на сто до 101,2 пункта.

Друго проучване в петък показа, че потребителското доверие в Япония се свива за втори пореден месец през януари, съобщи Ройтерс. Причина за това е омикрон щамът, който влоши настроението на потребителите.

Индексът, измерващ потребителското доверие на домакинствата, е на ниво от 36,7 пункта през януари. За сравнение – през декември показателят е бил 39,1 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още