IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на японските фабрики достигна близо 8-годишен връх

Увеличилият се брой нови поръчки и по-голямата продукция спомогнаха за дейността на японските производители

12:34 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Активността в производството в Япония е нараснала с най-бързия си темп от близо осем години през януари, съобщи Ройтерс. Причина за повишението е по-голямата продукция и увеличилият се брой нови поръчки, докато ценовият натиск е останал силен, а фирмите продължиха да се сблъскват със забавянията по снабдителните вериги.

Проблемите с доставките принудиха бизнесите да увеличат инвентара си. Данните от проучването показват, че запасите от суровини са нараснали с най-бързия си темп от близо осем години.

Индексът на мениджърите по поръчките на Jibun Bank е нараснал до 55,4 пункта през януари, показват окончателните сезонноизгладени данни. За сравнение – първоначалните данни бях за ръст до 54,6 пункта, а декемврийският резултат бе 54,3 пункта.

Това е най-бързият растеж от февруари 2014 г. на показателя, който продължи да се увеличава за 12-и пореден месец.

„Японските производители започнаха новата година с оптимизъм. Проблемите със снабдителните вериги останаха широкоразпространени, с допълнително рязко увеличаване на времето за доставки“, каза икономистът в IHS Markit Усама Бати.

Продукцията също е отбелязала най-бързия си растеж от февруари 2014 г., а нарастването в броя на поръчките е достигнало най-високото си ниво от април 2021 г.

Данните от проучването показват още, че ценовият натиск, породен от проблемите с веригите на доставки, е продължил да е проблем – темпът на ръст на цените на суровините е бил значително по-голям спрямо този на производствените цени. Въпреки това производствените цени са нараснали с най-бързия си темп от юли 2008 г.

„Забавянията [на доставките] насърчиха фирмите да увеличат запасите на суровини и на завършени продукти“, каза Бати, според когото инвентарът на покупките е нараснал с втория си най-бърз темп от воденето на статистиката до момента. Запасът на завършени продукти се  е увеличил с най-бързия си темп от 8 години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още