IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода от ЯЦБ: Не сме в позиция, в която инфлацията стабилно да достигне 2%

Паричните стимули трябва да продължат да действат, смята гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода

11:41 | 17.03.22 г.
<p>
	Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода.<em> Снимка: Jun Hirata/Kyodo News/Bloomberg</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода. Снимка: Jun Hirata/Kyodo News/Bloomberg

Паричните стимули трябва да останат в сила, тъй като инфлационната динамика на Япония е различна спрямо тази в САЩ и покачването на цените е далеч от целевото равнище. Такова мнение изрази гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, цитиран от Bloomberg.

"В момента не сме в позиция, в която инфлацията стабилно да достигне 2%", каза Курода в отговор на въпрос на депутат само часове, след като Федералният резерв на САЩ повиши лихвите.

Увеличението от Фед бе очаквано от пазарите и е първото такова от 2018 г. насам, като Фед се опитва да озапти бързопокачващите се цени. Този ход обаче направи още по-видна голямата разлика между ЯЦБ и другите големи централни банки.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) изненадващо реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации, с което си остави известна гъвкавост за лихвени повишения по-късно през годината.

Предстои в петък ЯЦБ също да вземе решение за паричната си политика, а очакванията са банката да остави лихвите без промяна, като войната в Украйна увеличава вероятността ЯЦБ да продължи с консервативните си ходове за известно време.

Изглежда коментарът на Курода, който наблегна на стабилното достигане на целевото инфлационно равнище, цели да озапти спекулациите, че ЯЦБ може да предприеме ходове на нормализиране на паричната политика, докато цените в Япония се покачват.

Очакванията са цените да започнат да се вдигат от следващия месец, след като низходящият ефект от по-ниските телефонни такси бъде премахнат. Нарастващ брой от икономистите смятат, че заедно със скорошното поскъпване на суровините инфлацията може да достигне 2% или по-високо ниво дори ако заплатите не растат с толкова голям темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още