IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на домакинствата в Япония се свиват за шести пореден месец

Понижението увеличава рисковете от свиване на японската икономика през първото тримесечие на 2022 г.

11:06 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японската икономика е силнозависима от потреблението, което допринася за над половината от брутния вътрешен продукт на азиатската страна.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Японската икономика е силнозависима от потреблението, което допринася за над половината от брутния вътрешен продукт на азиатската страна. Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите на японските домакинства са се свили за шести пореден месец през януари, когато разпространението на омикрон щама и наложените мерки принудиха потребителите да ограничат харчовете, пише Bloomberg. Това допринесе за нарастване на рисковете от свиване на японската икономика през първото тримесечие на 2022 г.

Разходите са намалели с 1,2% на месечна база през януари, като това е било шестото понижение за последните девет месеца, съобщи министерството на вътрешните работи на Япония в петък. На годишна база показателят се е увеличил с 6,9%, което е значително над прогнозите на анализаторите за ръст от 3,4 на сто.

Месечното понижение може да влоши възстановяването на японската икономика през това тримесечие на фона на войната в Украйна, която допринася за несигурността за икономическите перспективи. Японската икономика е силно зависима от потреблението, което допринася за над половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на азиатската страна.

Разходите са намалели, докато броят на новозаразените е нараснал от около 500 нови случая на ден през януари до над 100 хил. месец по-късно. Бързоразпространяващият се омикрон принуди правителството на премиера Фумио Кишида отново да въведе ограничителни мерки, с които бизнесът да намали работното време и да ограничи продажбите на алкохол. Въпреки че изглежда, че пикът на омикрон вълната е преминал през февруари, Кишида реши да удължи действието на мерките в Токио и други префектури в страната.

Годишното повишение обаче показва, че ударът върху търсенето не е бил толкова голям, колкото този през януари 2021 г., предизвикан заради по-строгите противоепидемични мерки.

"Очакваме лек спад в разходите на тримесечна база през първото тримесечие. Разходите ще бъдат засегнати от мерките против коронавируса, които бяха въведени през януари и удължени до март в ключови области на страната", пишат експерти от The Asia Economist Team.

Има нарастващи опасения, че бързото покачване на цените може допълнително да бъде ускорено от санкциите против Русия и може да задържи свитото потребление на ниски нива.

Около половината от анкетираните от Bloomberg икономисти очакват Кишида да представи още стимули в подкрепа на икономиката преди предстоящите избори през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още