IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Япония се сви за втори пореден месец

Войната в Украйна увеличава натиска върху третата по големина икономика в света, изправена пред риска от свиване

10:55 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в Япония се е свило за втори пореден месец през януари, докато автомобилният сектор на страната се е борил с прекратените дейности заради пандемията, пише Ройтерс. Войната в Украйна допълнително увеличава натиска върху икономиката на страната, изправена пред риска от свиване.

Дори преди нарастването на напрежението в Украйна, фабриките в третата по големина икономика изпитваха затруднения заради световните проблеми със снабдителните вериги и увеличилия се брой новозаразени, предизвикан от омикрон щама.

"Производството на автомобили значително се е свило заради влошилия се недостиг на чипове и проблемите с доставките“, каза главният икономист в изследователския институт Norinchukin Такеши Минами. „Това се е пренесло при (и върху други индустрии като) металургията, която също е отчела спад“, каза Минами.

Промишленото производство се е свило с 1,3% на месечна база през януари. Причина за понижението е била свитата продукция на автомобили, както и на желязо, стомана и на цветни метали. Официалната статистика показа, че показателят е отчел спад за втори пореден месец. За сравнение – през декември той се е понижил с 1%, докато очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за януари бяха за спад от 0,7 на сто.

Японските производители на автомобили Toyota Motor Corp и Suzuki Motor Corp бяха изправени пред прекъсване на дейността заради проблемите със снабдителните вериги и натиска от нарасналия брой новозаразени с коронавируса.

Производството на автомобили и други моторни превозни средства се е свило със 17,2 на сто на месечна база през януари. Това е било първото понижение от четири месеца насам, което е смъкнало основния показател с близо 2,7 процентни пункта.

Според Минами от изследователския институт Norinchukin усложняването на войната в Украйна представлява сериозен риск за производството на Япония и за по-широката икономика. Продукцията би могла да намалалее, ако конлифктът доведе до световен недостиг на суровини и енергия.

„Колкото по-дълго продължи войната между Украйна и Русия, толкова по-сериозни може да станат санкциите. Зависи докъде се развият нещата“, каза икономистът.

Производителите, анкетирани от Министерството на икономиката, търговията и индустрията, очакват производството да нарасне с 5,7% през февруари и с 0,1% през март, но прогнозите са направени до 10 февруари и не отразяват ефекта от руската инвазия в Украйна.

Друг доклад в понеделник показа, че продажбите на дребно в Япония са нараснали за четвърти пореден месец, като през януари са отчели годишно повишение от 1,6 на сто. Медианните прогнози бяха за ръст от 1,4%. На месечна база обаче е имало понижение в размер на 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още