IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония достигна 8-годишен връх

Нарасналият дефицит на третата по големина икономика в света подчертава нейната уязвимост към поскъпналите материали и свилото се търсене от съседен Китай

11:46 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският дефицит на Япония достигна най-високото си ниво от осем години насам през януари, докато поскъпналата енергия увеличи вноса, а световните проблеми със снабдителните вериги затрудниха производителите, пише Ройтерс.

Нарасналият дефицит на третата по големина икономика в света подчертава нейната уязвимост от поскъпналите материали и от свилото се търсене от съседен Китай.

Вносът е нараснал с 39,6% на годишна база през януари, достигайки рекордното равнище като стойност в японски йени от 8,5231 трилиона йени (73,81 млрд. щатски долара), показват данните на министерството на финансите в четвъртък. Медианните прогнози на пазара бяха за ръст от 37,1 на сто.

За сравнение, износът е нараснал с 9,6% на годишна база през януари. Така търговският баланс е достигнал дефицит от 2,1911 трилиона йени – най-големия месечен дефицит от януари 2014 г. Медианните прогнози бяха за дефицит от 1,607 трилиона йени.

"Обикновено износът през януари намалява заради сезонни фактори, като например това, че темпът на работа във фабриките се забавя заради новогодишните празници“, коментира старши икономистът в изследователския институт на Shinkin Central Bank Такуми Цунода. "Затова е лесно търговският баланс да е на червено през месеца, но дефицитът пак е голям дори когато се вземе това предвид“, коментира Цунода.

Според него голям фактор за резултата е бил намалелият износ на автомобили. Производители като Toyota Motor Corp и Suzuki Motor Corp бяха принудени да затворят някои от фабриките си заради проблемите със снабдителните вериги и рекордния брой новозаразени с коронавирус. Вносът е бил подпомогнат от доставките на петрол, въглища и втечнен природен газ.

Износът към Китай – най-големият търговски партньор на Япония – се е свил с 5,4% на годишна база през януари, като това е било първото понижение от 19 месеца насам. Вносът е нараснал с 23,7 на сто, което е било най-голямото увеличение от четири месеца.

По-голям повод за притеснение е забавящата се китайска икономика, която според някои анализатори е изправена пред свито потребление и спад в имотния сектор. „Забавящата се китайска икономика може да отслаби износа в бъдеще“, смята пазарният икономист в  Mizuho Securities Рьосуке Катаги.

Износът към САЩ, който е друг ключов партньор на Япония, е нараснал с 11,5 на сто през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още