IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на едро в Япония достигна близо 40-годишен връх

Скорошното покачване на цените на суровините може да натежи на крехкото икономическо възстановяване на Япония

10:57 | 10.03.22 г.
<p>
	Скорошното покачване на цените на суровините може да натежи на крехкото икономическо възстановяване на Япония<em>. Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Скорошното покачване на цените на суровините може да натежи на крехкото икономическо възстановяване на Япония. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Темпът на растеж на цените на едро в Япония се е ускорил до най-високото си ниво от близо четири десетилетия насам през февруари основно заради поскъпващите горива, предава Ройтерс. Рекордният ръст на показателя е сигнал, че инфлационният натиск се е засилил още преди избухването на войната в Украйна да доведе до поскъпване на редица суровини.

Скорошното покачване на цените на стоки като петрол, метали и пшеница може да продължи да увеличава цените на едро в Япония, чиято икономика страда от недостиг на суровини и е силнозависима от вноса им, смятат анализатори.

"Дори ако бъде сложен край на войната в Украйна санкциите против Русия ще останат и цените, основно на горивата, ще продължат да са високи", казва старшият икономист в Shinkin Central Bank Research Institute Такуми Цунода. "Нарастващият инфлационен натиск оказва лошо влияние върху потреблението в Япония, което вече бе по-слабо спрямо това в западните страни и може да забави възстановяването", смята икономистът.

Ценовият индекс на корпоративните стоки - измерващ цените, които компаниите си начисляват една на друга за стоките и услугите си - е отбелязал годишен ръст от 9,3% през февруари, показват данните на Японската централна банка (ЯЦБ). Това е най-големият годишен темп на растеж, откакто е налична съпоставима информация от 1981 г.

Резултатът надмина очакванията на пазарите за ръст от 8,7% и показва ускорение спрямо резвизираното януарско повишение в размер на 8,9%. Основна причина за ускорението са били поскъпналите горива, чиято цена се е покачила с 34,2 на сто. През февруари индексът е бил на ниво от 110,7 пункта, което е най-високото от 1985 г. насам.

Цените на 67% от компонентите, включени в индекса, са се увеличили на годишна база през февруари - сигнал, че инфлационният натиск нараства.

Отделно войната в Украйна доведе до допълнително поскъпване на суровините и горивата, което може да доближи потребителската инфлация до целевото равнище на ЯЦБ от 2%. Това обаче може да натежи на крехкото икономическо възстановяване на азиатската страна.

Домакинствата и търговците на дребно може да усетят скорошния ръст в цените на суровини през по-голямата част от годината, тъй като прехвърлянето на разходите от компаниите към потребителите се отразява със закъснение. Скорошният ръст на цената на пшеницата например ще се отрази на вътрешните цени на брашното от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още