IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчете по-голям търговски дефицит от очакваното през февруари

Търговският дефицит на азиатската страна се равнява на 668,3 млрд. йени спрямо прогнозите за 112,6 млрд. йени

09:46 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg </em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Търговският дефицит на Япония е бил по-голям от очакваното през февруари, след като поскъпването на цените на вноса, предизвикано от енергията, е допринесло за уязвимостта на третата по големина икономика в света, съобщи Ройтерс.

"Има вероятност търговският дефицит допълнително да нарасне", каза главният икономист в изследователския институт Norinchukin Такеши Минами. "Въпреки че износът на автомобили се е повишил през февруари, той не расте стабилно заради проблемите с веригите на доставки и недостига на чипове, докато вносът се увеличава заради поскъпването на суровините и петрола", допълни Минами.

Вносът е нараснал с 34% на годишна база през февруари, съобщи финансовото министерство на Япония в сряда, което е над медианните прогнози на пазара за 28% ръст в анкета на Ройтерс.

Отчетеното повишение на износа е в размер на 19,1% на годишна база. Това е доведело до търговски дефицит на стойност 668,3 млрд. японски йени (5,65 млрд. долара). За сравнение - прогнозите бяха за дефицит от 112,6 млрд. йени.

Февруарският резултат обаче все пак е бил по-нисък спрямо този от януари, когато търговският дефицит на страната достигна осемгодишен връх на ниво от 2,19 трилиона йени.

Данните на финансовото министерство показаха още, че на месечна база износът е намалял със сезонноизгладените 0,5%, докато вносът се е увеличил с 2,7 на сто.

"Износът отново е намалял през февруари, въпреки че би трябвало да се възстанови през следващите месеци, стига скорошните огнища на омикрон в Китай да не предизвикат връщането на големите проблеми със снабдителните вериги", каза икономистът за Япония в Capital Economics Том Лиърмаут.

Износът към Китай - най-големия търговски партньор на Япония - е нараснал с 25,8% на годишна база заради увеличените доставки на техника за чипове, докато доставките към САЩ са се увеличили с 16%, подсилени от износа на автомобили и техника за чипове.

Двата фактора, които най-силно са допринесли за ръста на вноса, са били доставките на петрол, включително от Обединените арабски емирства, и на втечен природен газ, например от Австралия.

Сред японските производители има опасения за ново покачване на цените на енергийните продукти заради войната в Украйна, показват данните от анкетата Reuters Tankan, проследяваща нагласите сред компаниите. Въпреки това бизнес нагласите в Япония са се подобрили за пръв път от три месеца насам.

Японската икономика е отбелязала по-леко възстановяване от първоначално съобщеното в четвъртото тримесечие на 2021 г., показаха данните, публикувани миналата седмица

Според Минами влошаващите се условия, отчасти заради поскъпващите суровини, може да свият печалбата на японските производители и да доведат до по-ниски прогнози за икономически растеж за фискалната 2022 г., която започва през април. Повечето от очакванията все още са за ръст от 2,0-3,0% през тази фискална година.

Предстои в петък Японската централна банка да проведе заседание и да вземе решение за посоката на паричната политика на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още