IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ не изневери на смекчения тон и остави паричната политика без промяна

Има много висока несигурност относно ефекта, който събитията в Украйна може да имат върху японската икономика, казаха от регулатора

11:04 | 18.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) очаквано остави параметрите по паричната си политика без промяна в петък и предупреди, че войната в Украйна дестабилизира финансовите пазари, като увеличава цените на суровините, съобщи Ройтерс.

Гълъбовият* тон на ЯЦБ е в ярък контраст с Федералния резерв на САЩ или Английската централна банка (АЦБ), които завишиха лихвите тази седмица в опит да озаптят ускоряващата се инфлация.

Както се очакваше, японският регулатор запази краткосрочната си лихва на ниво от -0,1%, а тази по 10-годишните облигации остана на ниво от около 0% след двудневното заседание, което приключи в петък.

"Японската икономика бележи възходящ тренд", пишат от банката в свое изявление, което е занижен сценарий спрямо този от януари, когато от ЯЦБ посочиха, че икономиката показва "ясни признаци на ръст".

Японският регулатор предупреди и за новите рискове, които войната в Украйна предизвиква, тъй като конфликтът дестабилизира финансовите пазари и води до рязко покачване на цената на суровините.

"Има много висока несигурност относно ефекта, който събитията в Украйна може да имат върху японската икономика и цените посредством пазарите, цената на суровините и другите икономики", обясняват от банката.

"На фона на забавения ръст на инфлацията и заплатите спрямо този в други страни, ЯЦБ няма друг избор, освен търпеливо да поддържа стимулите, поне докато приключи мандата на (гуверньора) Курода през април 2023 г.", каза старшият икономист в BNP Paribas Securities Хироши Шираиши.

Ръстът на третата по големина икономика в света се забави през настоящото тримесечие, тъй като проблемите със снабдителните вериги и мерките против коронавируса органичиха производството и потреблението.

Затова и финансовата институция ревизира в посока надолу прогнозите си за потреблението, посочвайки, че ръстът му е "поставен на пауза" заради увеличения брой новозаразени, предизвикан от омикрон щама.

Въпреки че се очаква инфлацията да доближи или дори да задмине целевото равнище на банката от 2% в следващите месеци, ЯЦБ все още не възнамерява да оттегли стимулите си, тъй като скорошното покачване на цените, предизвикано от поскъпващата енергия, може да е заплаха за икономиката, която тепърва се възстановява от пандемията.

Данните, публикувани по-рано в петък, показаха, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0,6% на годишна база през февруари, което е бил най-бързият темп на растеж от две години насам.
Той обаче все още е значително по-нисък спрямо ръста от 5,9% на инфлацията в еврозоната или от 7,9% в САЩ.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още