IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония затвърди позицията си за ултраразхлабена парична политика

Заплатите в страната може "значително" да нараснат, но потребителската инфлация ще свие покупателната способност на домакинствата, заяви гуверньорът на ЯЦБ

11:25 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да поддържа свръхразхлабената парична политика, тъй като скорошното покачване на цените може да навреди на икономиката. Това заяви гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода, който за пореден път изтъкна разликата между инфлационната среда в Япония и САЩ.

По думите му потребителската инфлация ще се ускори, докато някои фирми прехвърлят нарасналите разходи към потребителите.

"Вместо да доведе до по-високи заплати и корпоративни печалби, такава инфлация, предизвикана от ръста в разходите, ще натежи на икономиката в дългосрочен план, като навреди на печалбите на фирмите и на реалния доход на домакинствата", заяви Курода, цитиран от Ройтерс.

Той обясни, че номиналните заплати може "значително" да нараснат, но потребителската инфлация ще свие покупателната способност на домакинствата. "Като се имат предвид скорошните ценови промени, трябва търпеливо да поддържаме силното разхлабване на политиката", категоричен бе Курода.

Думите му са в ярък контраст с изказването на гуверньора на Фед Джером Пауъл от понеделник, когато той заяви, че "инфлацията е твърде висока" и увери, че при необходимост, може да има по-големи или повече лихвени повишения.

Чувствителна тема в Япония е и тази за поевтинялата японска йена, която вече увеличи цената на вноса на енергоизточници и суровини. Това допълнително навреди на крехкото икономическо възстановяване на островната страна.

Според финансовия министър Шуничи Сузуки въпреки че поевтинявалата йена спомага за по-голяма печалба на компаниите износители, то тя притиска вносителите и домакинствата. "Поевтинялата йена има и положителни, и негативни ефекти за икономиката", заяви Сузуки пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още