IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтинялата йена може да промени плановете на Японската централна банка

Регулаторът може да промени целевия диапазон на дохоността по облигациите през това лято, смята бившият директор в банката Хидео Хаякава

22:04 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) вероятно ще направи промени в целевия си диапазон на доходността по облигациите това лято, докато опасенията относно поевтинялата йена и общественото недоволство от инфлацията нарастват, смята бивш изпълнителен директор в ЯЦБ, цитиран от Bloomberg.

Възгледите му са в ярък контраст с позицията на сегашния гуверньор Харухико Курода, който многократно заяви, че банката ще продъжи да поддържа ултраразхлабената си парична политика - дори след като други големи централни банки като Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) завишиха лихвите.

"Те не могат да продължат да правят това дълго време", заяви бившият директор в банката Хидео Хаякава. "Пазарните участници изглежда смятат, че ЯЦБ няма да направи промяна, защото гуверньорът Курода звучи непоколебим, но не смятам, че това е така", каза Хаякава.

Миналата седмица горната граница на ЯЦБ на доходността по облигациите бе подложена на пазарен натиск, а японската йена поевтиня до най-ниското си ниво от 2015 г. насам. Въпреки че сред някои трейдъри има спекулации, че регулаторът ще промени плановете си заради пазарния натиск, повечето икономисти не очакват това да се случи тази година.

Според Хаякава, ако ЯЦБ не промени разлхабената си парична политика, то тя ще разшири целевия си диапазон на доходността с 25 базисни пункта в която и да е било посока, или ще смени целевата доходност от 5-годишните ДКЦ към 10-годишните. Това може да се случи на заседанието през юли.    

"Голям фактор, който ще предизвика промяна в политиката на ЯЦБ, е поевтиняването на йената", смята Хаякава. "Въпреки че ЯЦБ многократно е заявявала, че йената е положителна за икономиката като цяло, ефектът е 50 на 50 и недоволството на домакинствата може допълнително да се увеличи с ускоряването на инфлацията", допълни бившият директор във финансовата институция.

"Твърде наивно е ЯЦБ да смята, че поевтиняла йена е добра, когато правителството предприема мерки в отговор на високите цени и слага таван на цената на бензина. Преобладаващото мнозинство от японците са против евтината йена", коментира Хаякава.

Премиерът Фумио Кишида нареди на правителството да създаде мерки, които да омекотят икономическите последици от поскъпващия петрол и ежедневни нужди до края на този месец. За Кишида е важно да поддържа подкрепата на гласоподавателите си на фона на предстоящите през лятото избори.

По-рано тази седмица представител на партията "Комейто" от управляващата японска коалиция заяви, че ЯЦБ трябва внимателно да следи движенията на националната валута, тъй като усилията за ниски лихвени равнища водят до поевтиняване на йената.

"От гледна точка на икономиката разбирам защо поддържат лихвите ниски", заяви Кейчи Иши, генерален секретар на "Комейто", партньор на Либерадемократичната партия на Кишида.

"Но страничните ефекти от това са отразени в обменните курсове. Доколко могат да бъдат толерирани тези странични ефекти? Ако йената поевтинее твърде много, нещата ще станат сложни, затова искам ЯЦБ внимателно да следи обменните курсове", заяви Иши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още