IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на японските фабрики нарасна за пръв път от три месеца

Японската централна банка отново предложи да закупи неограничен брой ценни книжа в опит да контролира доходността им

11:38 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на японските фабрики е нараснало за пръв път от три месеца насам през февруари, докато устойчивото световно търсене доведе до възстановяването на производството на автомобили, пише Ройтерс.

Увеличението обаче е било по-ниско от пазарните прогнози за 0,5% ръст, което е сигнал за продължаващите ефекти от проблемите със снабдителните вериги и от други рискове, в т.ч. поскъпващите суровини.

Производството на фабриките се е увеличило с 0,1% на месечна база през февруари. За сравнение - през януари и декември показателят се е понижил със съответно 0,8% и 1,0%.

Перспективите пред третата по големина икономика се влошиха, след като цената на енергията и суровините достигна рекордни равнища след руската инвазия в Украйна.

"Ситуацията в Украйна може допълнително да влоши недостиха на части", каза старши икономистът в Shinkin Central Bank Research Такуми Цунода.

Данните в четвъртък показаха още, че производството на автомобили и други моторни превозни средства е нараснало с 10,9% на месечна база, възстановявайки се след резкия януарски спад.

Очакванията на производителите, анкетирани от министерството на икономиката, търговията и индустрията, са производството да нарасне с 3,6% през март и 9,6% през април. Тези прогнози обаче не включват силното земетресение в североизточната част на страната на 16 март, което доведе до спирането на работата на някои звена на Toyota Motor Corp. и на други фирми.

Междувременно Японската централна банка (ЯЦБ) отново предложи закупуването на неограничен брой 10-годишни облигации с цел предпазването на доходността от световната вълна на по-високи лихвени равнища.

Обявата бе очаквана и е в съответствие с поетия по-рано ангажимент от регулатора.

Инвеститорите се фокусират върху това дали ЯЦБ ще увеличи честотата и обема на закупените акции през второто тримесечие, тъй като предстои в четвъртък да бъде публикуван планът на банката за пазарни операции в следващите три месеца.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода е твърдо решен да запази доходността по дългосрочните ценни книжа на ниво, близко до нулата, дори този ход да задълбочава различията с другите регулатори и да предизвиква поевтиняване на националната валута, пише Bloomberg.

На масата е заложена надеждността на петгодишната рамка на работа, с която Курода се стремеше да ускори инфлацията до целевото равнище на банката от 2%. Към момента основната инфлация в Япония е на годишно ниво от 0,6 на сто.

ЯЦБ няколкократно бе принудена да закупи държавни облигации този месец, тъй като световните разпродажби на ценни книжа повлияха на доходността на японските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още