IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Япония се задържа на стабилни равнища през февруари

Свитото търсене и поведението на компаниите поддържат инфлацията в страната ниска, смята зам.-гуверньорът на Японската централна банка Масайоши Амамия

10:49 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg</em></p>

Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

Безработицата в Япония се е задържала на стабилно равнище през февруари, свивайки се до 2,7%, показват данните на министерството на вътрешните работи и комуникациите, цитирани от агенция Kyodo.

За сравнение - през януари показателят се е равнявал на 2,8%. Така безработицата в азиатската страна се е запазила на стабилни равнища и в началото на 2022 г., след като през последната половина година тя е била на ниво от 2,7-2,8%.

Друг доклад на министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието сочи, че има подобрение и в съотношението между офертите за работа и броя кандидати, което се е покачило от 1,20 пункта през януари до 1,21 пункта през февруари. Това означава, че на всеки 100 души, търсещи работа, е имало 121 свободни работни позиции.

По-рано през деня във вторник заместник-гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Масайоши Амамия за пореден път изтъкна възгледите на регулатора, че страната не преминава през рязко покачване на цените, каквото има в САЩ.

Той обясни, че слабото потребителско търсене и поведението на компаниите при определяне на цените може би са сред факторите, които поддържат инфлацията ниска.

"Цялостното търсене е сравнително слабо в Япония и преминаването от услуги към стоки се случва някак бавно", посочи Амамия, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица представителят на ЯЦБ Гоуши Катаока предупреди, че руската инвазия в Украйна ще натежи на световния растеж и ще увеличи рисковете пред икономическото възстановяване на Япония.

"Въпреки че потребителската инфлация може за кратко да надмине 1,5%, вероятно няма да набере инерция, за да достигне устойчиво целевото равнище на ЯЦБ от 2%", каза тогава Катаока.

Той обясни, че нарушената търговия с Русия ще натежи не само на руската икономика, но и на световния растеж, като удължи световните проблеми с веригите на доставки. "За момента трябва да следим рисковете за японската икономика и за покачването на цените", заяви Катаока.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още