Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Япония все още не планира своя собствена цифрова валута

Решението за такава валута трябва да бъде взето след консултация между ЯЦБ, правителството и частните обекти, смята гуверньорът на регулатора Харухико Курода

Япония все още не планира своя собствена цифрова валута

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) все още не е взела решение дали да създаде своя собствена дигитална валута. Финансовата институция обаче продължава с експериментите и обмисля създаването на конкретен дизайн за такъв токен. Това заяви гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода пред японския парламент, цитиран от Ройтерс.

Запитан от депутат дали Япония ще може да вземе решение до 2026 г., Курода потвърди, че смята, „че е възможно“. „Крайното решение дали Япония ще емитира дигитална валута трябва да бъде взето след близка консултация между ЯЦБ, правителството и частните обекти“, каза Курода, като допълни, че според него най-важното е идеята за дигиталната японска йена да бъде разбрана от обществото.

„Япония трябва да работи заедно с Европа и САЩ върху създаването на глобални стандарти за техническите аспекти на дигиталните валути, емитирани от централните банки“, коментира още управителят на регулатора.

ЯЦБ започна първата ескпериментална фаза по създаването на такъв токен през април миналата година. Плановете на банката са втората експериментална фаза да започне тази година. И все пак финансовата институция заяви, че все още няма конкретни планове за издаването на дигитална японска йена. Пилотните програми, ако има такива, ще бъдат пуснати най-рано през 2023 г.

Междувременно, в началото на януари, Китайската народна банка вече пусна пилотна версия на портфейл за дигиталния юан, след като страната засилва усилията си за разработване на собствена цифрова валута.

Приложението с име "e-CNY (Pilot Version)", разработено от института за изследване на дигитални валути към Китайската народна банка, вече може да бъде свалено през магазините за приложения на Android и iOS.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също работи върху своя дигитална валута. "Дигиталното евро няма да замени физическите пари, а ще осигури нови бизнес възможности и ще е катализатор за технологично развитие и инвестиции", коментира преди време председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

САЩ също правят крачки в тази посока, макар и по-колебливи. Миналата седмица Фед поиска обратна връзка чрез дискусионен документ от 35 страници относно подкрепяна от правителството монета. Както се очакваше, централната банка не направи категорични заключения дали САЩ трябва да емитират дигитален долар и заяви, че не възнамерява да продължи напред без ясна подкрепа от Белия дом и Конгреса.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Русия отново понижи лихвата поради намалели рискове за финансовата стабилност