IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Дигиталният долар може да укрепи финансовата система на САЩ

Централната банка е поискала обратна връзка чрез документ от 35 страници относно подкрепяна от правителството монета, известна като CBDC

22:45 | 20.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ предприе ключова стъпка към евентуално емитиране на американска цифрова валута, ход, който според централната банка може да промени драматично американската финансова система, съобщава Bloomberg.

В четвъртък Фед поиска обратна връзка чрез дискусионен документ от 35 страници относно подкрепяна от правителството монета, известна като CBDC. Както се очакваше, централната банка не направи категорични заключения дали САЩ трябва да емитират дигитален долар и заяви, че не възнамерява да продължи напред без ясна подкрепа от Белия дом и Конгреса. 

„Въвеждането на CBDC би представлявало изключително важна иновация в американските пари“, се казва в документа на регулатора.

Фед, който ще вземе решение по въпроса до 20 май, заяви, че предпочита политиците да приемат законодателство за разрешаване на емитирането на валутата. Централната банка също така очерта поредица от предимства и недостатъци на токена.

Банката изтъква, че цифровият долар може да укрепи финансовата система, като гарантира, че щатският долар остава водеща валута в международната финансова система, да подобри трансграничните плащания и да увеличи финансовото приобщаване и да улесни използването на долара в новите технологии. Фед обаче предупреди и за възможни негативни ефекти, включително източване на депозити от традиционното банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още