IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пусна пилотна версия на дигитален портфейл за цифровия юан

Китайската народна банка ще продължи да увеличава усилията за разработването на цифрова валута, категорични са от финансовата институция

13:22 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Китай пусна пилотна версия на портфейл за дигиталния юан, след като страната засилва усилията си за разработване на собствена цифрова валута, пише Ройтерс.

Приложението с име "e-CNY (Pilot Version)", разработено от института за изследване на дигитални валути към Китайската народна банка, вече може да бъде свалено през магазините за приложения на Android и Apple.

Съобщение в приложението предупреждава, че все още е в пилотна фаза на проучване и може да се използва само от избрани потребители от конкретни институции, които осигуряват e-CNY услуги, включително и от големи местни банки.

Гуверньорът на Китайската народна банка И Ганг заяви през ноември миналата година, че Китай ще продължи да ускорява развитието на цифровата валута, нейните дизайн и употреба, включително и нейната съвместимост с вече съществуващи инструменти за плащане.

По време на заседанието си в края на 2021 г. финансовата институция заяви, че ще продължи усилията за проучване и развитие на дигиталния юан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още