IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Германската икономика ще се разшири с едва 3,7% през 2022 г.

Четвъртата вълна на пандемията и продължаващите проблеми с доставките ще забавят възстановяването на най-голямата европейска икономика, твърдят експертите

13:57 | 14.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Упоритите проблеми при веригите на доставки и четвъртата вълна на пандемията в Германия допълнително ще забавят възстановяването на най-голямата икономика в Европа, показват цитирани от Ройтерс данни на германския институт Ifo.

Очакванията на базираната в Мюнхен НПО са германската икономика да се свие с 0,5% на тримесечна база през последните три месеца на 2021 г. До края на март 2022 г. икономиката на страната ще е в застой.

Прогнозите за догодина са БВП на Германия да се разшири с 3,7%. Това е ревизия в посока надолу спрямо очакванията от септември за 5,7% ръст. За 2023 г. институтът завиши прогнозите си за ръст в показателя от 1,5% на 2,9%.

„Продължаващите проблеми при веригите на доставка и четвъртата вълна на коронавируса видимо забавят германската икономика“, казва главният икономист в Ifo Тимо Волмерсхойзер. „Силното възстановяване, което се очакваше през 2022 г., ще бъде отложено за по-натам във времето“, допълни Волмерсхойзер.

От Ifo потвърждават, че вече са ревизирали прогнозите за растеж през тази година за 2,5%.

В краткосрочен план се очаква инфлацията да се забърза още, което ще намали покупателната способност на германските потребители на фона на незадоволителен до момента ръст в заплатите.

Прогнозите на института за потребителските цени са те да се ускорят с 3,1% през тази година и с 3,3% през следващата. И двете равнища са видимо над целта на ЕЦБ за 2% инфлация в еврозоната като цяло.

„Нарастващите разходи, свързани с проблемите с веригите на доставка, играят движеща роля, както и закъснялото приспособяване спрямо покачилите се цени на енергията и на материалите“, посочва още Волмерсхойзер.

Очакванията на Ifo за 2023 г. са инфлацията да се нормализира и да се забави до 1,8%.

Икономическото министерство също не очаква бързо подобрение на конюнктурата.
Според федералното правителство германската икономика трябва да се подготви за тежка зима. „С оглед на настоящата пандемия икономическите рискове напоследък отново се увеличиха", се казва в актуалния месечен доклад на министерството, който беше публикуван във вторник.

Поради това през настоящото тримесечие икономическите резултати вероятно ще бъдат „по-скоро слаби". Това се дължи главно на настоящата пандемия. Услугите ще бъдат забавени от регулацията за 2G (излекуван или ваксиниран, б.ред.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още