IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Германия може да отчете по-слаб ръст през 2021 г.

Вместо ръст от 3,1% сега „икономическите мъдреци“ очакват увеличение от само 2,7%

22:27 | 08.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<figcaption>
	<p>
		<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>
	</figcaption></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическите мъдреци понижиха икономическата си прогноза за Германия за 2021 г. до 2,7 процента, съобщават Handelsblatt и Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на прогнозата на Консултативния съвет за оценка на макроикономическото развитие. В последния си доклад през март икономическите мъдреци очакваха ръст от 3,1 процента. Причината за ревизията вероятно ще бъдат затрудненията в доставките и рязкото покачване на цените на енергията.

През миналата година икономическото производство на Германия спадна с 4,9 процента в сравнение с предходната година. Експертите се надяват на силен ръст за 2022 г. За тогава мъдреците очакват увеличение от 4,6 процента.

За нивото на цените те очакват ръст от 3,1 на сто тази година. След това трябва да започне нормализиране. За 2022 г. съветът все още очаква инфлация от 2,6%.

За пазара на труда според статията на FAZ експертите очакват само леко намаление на броя на безработните до средно 2,633 милиона през текущата година, а по-изразен спад до 2,367 милиона се очаква през следващата година.

В сряда се очаква докладът да бъде официално представен.

Експертите на Ifo също преразгледаха прогнозата си

През септември базираният в Мюнхен институт Ifo също прогнозира, че икономиката на Германия ще излезе от кризата с коронавируса по-бавно от очакваното: според прогнозата на Ifo икономическото производство трябва да се увеличи само с 2,5% тази година – с 0,8 процентни пункта по-малко от предишна оценка на мюнхенските изследователи.

Европейската централна банка счита продължаващия дефицит на материали за най-големия риск за възстановяването.

„Ако материалният недостиг и повишените цени на енергията продължат по-дълго, те биха могли да забавят икономическото възстановяване“, каза главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн в понеделник на конференция за паричната политика. В момента обаче икономиката в еврозоната все още до голяма степен се справя добре. Според ръководителя на Еврогрупата Пасхал Донохю икономическото възстановяване дори се засилва. А през следващата година ще бъде още по-силно - тогава много държави биха могли да се върнат към нивата отпреди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още