IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Индия надхвърли очакванията

Централната банка на третата по големина икономика в Азия се въздържа от повишаване на лихвените проценти

17:07 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическият растеж на Индия надхвърли очакванията

Икономическият растеж на Индия се ускорява повече от очакванията на икономистите, а централната банка се въздържа от повишаване на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се покачва с 5,7% на годишна база през второто тримесечие спрямо растежа от 4,6% през първото, сочат последните данни на Централната банка на Индия. Медианната прогноза на анкетираните от информационната агенция икономисти бе за повишение от 5,5 на сто.

Премиерът Нарендра Моди разчита на силния растеж, за да намали бюджетния дефицит до 7-годишно дъно, след като оставя без изменение субсидиите. Той е изправен пред предизвикателството да съживи третата по големина икономика в Азия на фона на рисковете, че сушата ще влоши реколтата, което пък ще подхрани инфлацията.

След като пое управлението с най-впечатляващата изборна победа за последните 30 години, Моди блокира приемането на споразумение в Световната търговска организация, което целеше забрана на чуждестранните компании да придобиват мажоритарни дялове в дружества от отбранителния сектор и касаещо данъчното законодателство.

Индийското правителство ще трябва да подобри събираемостта на приходите и да въведе стриктна фискална дисциплина, за да постигне целта си за намаляване на бюджетния недостиг до 4,1% от 4,5%, колкото бе през 2013 г.

Гуверньорът на централната банка Рагурам Раджан остави основната лихва на 8% за трети пореден месец. В началото на август той изтъкна рисковете пред целта на финансовата институция за понижаване на инфлацията до 6% до януари 2016 г., посочвайки правителствената подкрепа за цените на зърнените култури, недостига на валежи и цените на горивата на фона на глобалните конфликти.

През юли инфлацията скочи със 7,96% на годишна база – най-силният ръст от май.

Министерството на финансите предрича годишен икономически растеж от 5,9% спрямо прираста от 4,7% през 2013 г., който бе най-бавният за изминалото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още