IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия отваря банкови сметки на всички домакинства в страната

Програмата има за цел да помогне на бедните в борбата им с нищетата

17:30 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Едва 4% от индийците получават държавни плащания по банков път. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Едва 4% от индийците получават държавни плащания по банков път. Снимка: архив Ройтерс

Индийският министър-председател Наренда Моди стартира кампания за създаването на банкова сметка на всяко домакинство в страната като част от инициатива да се помогне на бедните в борбата им с нищетата, съобщава BBC.

Правителствената програма цели да предостави банкови сметки на 75 млн. домакинства до 2018 г., като всяка сметка ще има по двама титуляри. Моди призова държавните и частните банки в страната да подкрепят проекта, но според анализатори интегрирането на бедните, голяма част от които нямат документи, няма да бъде лесно.

Близо 40% от индийците имат ограничен достъп до финансови услуги и често зависят от милостта на лихвари, които налагат изнудвачески условия и лихви.

По време на официалното откриване на програмата в четвъртък Моди заяви, че тя ще предостави на бедните „нови сили за борба с бедността“. „Отварянето на банкова сметка е стъпка към приобщаването в икономическата система“, посочи той.

Титулярите на сметките ще получат дебитна карта и застраховка в случай на злополука до 100 хил. рупии (1 654 долара). Те ще имат и възможност за теглене на овърдрафт до 5 000 рупии (82 долара).

„Има милиони семейства, които имат мобилни телефони, но не и банкови сметки. Това трябва да се промени“, заяви Моди по време на своя реч на 15 август, когато за пръв път обяви програмата. Той подчерта „спешната нужда от мярката, тъй като всички останали действия за развитието на страната биват възпрепятствани от тази пречка“.

Гуверньорът на Индийската централна банка Рагурам Раджан се присъедини към премиера, заявявайки, че програмата ще помогне на бедните да постигнат „икономическа независимост“ чрез предоставянето им на застраховка и достъп до кредит.

Десетки хиляди индийци са попълнили декларации за отваряне на сметка от 15 август насам, информира от своя страна Associated Press.

Според кореспонденти засилването на финансовата интеграция ще помогне на държавата да изплаща социалните помощи пряко на получателите чрез банковите им сметки и по този начин ще бъде намалена корупцията. По данни на Световната банка към момента едва 4% от индийците получават държавни плащания по банков път.

Освен това програмата ще намали влиянието на лихварите и други неофициални структури за кредитиране, чиято дейността не подлежи на контрола на централната банка.

Едно от основните предизвикателства пред осъществяването на програмата обаче ще бъде липсата на документи сред голяма част от бедното население на Индия. Според местното законодателство лицето трябва да предостави набор от документи при отварянето на сметка, като свидетелство за раждане и доказателство за адрес.

„За обикновения индиец е нещо като Херкулесов подвиг да си отвори банкова сметка“, отбелязва главният мениджър на държавната банка Andhra Bank Нисън Реди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още