IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биометрична технология ще помогне за намаляване на корупцията в Индия

Биометрията ще позволи на всеки индиец да се идентифицира лесно, за да получава безпроблемно заплата или пенсия

12:20 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Биометрична технология ще помогне за намаляване на корупцията в Индия

За да обуздае корупцията в Индия, правителството предприема  нестандартен ход. Кабинетът ангажира малка група предприемачи, наречена Unique Identification Authority, която стартира инициатива за идентифициране и въвеждане в единна система цялото население на страната, наброяващо 1,2 млрд. души, пише VentureBeat. 

Планът ще бъде осъществен с помощта на технологията, наречена „биометрия“.

Биометрията комбинира методи за уникалното разпознаване на хората, базирани на присъщите им физически или поведенчески черти.

Биометричните характеристики могат да бъдат разделени на две основни групи: физиологически и поведенчески. В първата група спадат характеристики, свързани с тялото – пръстови отпечатъци, форма на лицето, геометрия на дланта, ДНК и ирис на очите. Към втората влизат характеристики, свързани с поведението на всеки отделен човек – маниери, походка, ритъм на писане, подпис и др.

В момента всички ведомства в Индия работят в изолация едно от друго, като поддържат отделни информационни бази, с които да проследяват правителствените услуги, предоставяни на гражданите, които включват социални помощи, субсидии, стипендии и др.

От дълго време насам системно функциониращата корупция и липсата на мениджмънт водят до невярна информация и редица измами. Бедните хора в Индия са принудени да пътуват на големи разстояния от домовете си, за да получат заплатите си, а много от тях трябва да плащат и подкупи.

Изследване на инвестиционната група CLSA  посочва, че за следващите 5 години 40% от близо 250 млрд. долара субсидии и средства за социално подпомагане няма да достигнат до хората, за които са предназначени.

Проектът с биометрията, който се финансира от средствата на бюджета, стартира през 2010 г. Наскоро приключи първият етап от него, в който са били включени данни за близо 200 млн. души. Този брой е по-голям от населението на която и да е било европейска държава.

С помощта на програмата ирисът на всеки мъж, жена и дете, както и техните пръстови отпечатъци ще бъдат сканирани, а срещу тях те ще получат уникален идентификационен код, състоящ се от 12 цифри. За бедните в Индия това ще реши проблемите, свързани с порочния кръг, в който те не могат да докажат самоличността си, съответно не могат да получат и възнагражденията си. Жителите на Индия ще могат лесно да се индетифицират, след като вече разполагат с този код.

Никога досега биометричното разпознаване на отделните хора не е било използвано в толкова мащабен проект.

В голяма част от Индия няма електричество, да не споменаваме интернет достъп. Затова и инициативата има сериозни проблеми пред себе си – един от тях е групата да успее да се добере до всички стотици милиони хора.

Ако тези препятствия бъдат преминати успешно, планът за систематизиране и идентифициране на населението на Индия може да се окаже наистина революционен за страната. Корупцията в държавата ще спадне рязко, а все повече и повече хора ще имат възможността да водят по-добър начин на живот.

Крайната цел на проекта е да успее в следващите 4 години да достигне до поне 600 млн. души в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още