IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия въвежда мерки в подкрепа на рупията

Въпреки това националната валута поевтиня спрямо щатския долар след обявяването на новината

17:07 | 25.06.12 г.
Индия въвежда мерки в подкрепа на рупията

Индия обяви поредица от мерки в подкрепа на националната си валута, която напоследък поевтинява в основните си кръстосани курсове, съобщи ВВС. Сред стъпките е и вдигане на ограничението за чуждестранни инвестиции в индийски държавни облигации.

Индийската рупия, която поевтиня с почти 25% през последната година, се смъкна до 56,80 рупии за щатски долар след оповестяването на информацията. Анализатори твърдят, че новото поевтиняване се дължи на разочарованието от липсата на сериозни реформи в подкрепа на икономическия ръст в страната.

Индийската централна банка обяви, че ще разреши на чуждестранни национални фондове за управление на активи, на фондации, пенсионни фондове и централни банки да инвестират в индийски държавни облигации.

С. Рангараджан, икономически съветник на индийския премиер, заяви, че мерките ще имат ограничено въздействие върху валутата в краткосрочен план. „Мисля, че корекцията ще се прояви с времето, тъй като тя ще се случи едва когато навлязат капиталовите потоци. Пътищата бяха отворени“, заяви той пред местен телевизионен канал.

Поевтиняването на рупията съвпадна със забавянето на икономическия ръст в страната. През първото тримесечие индийската икономика нарасна с 5,3% на приравнена на годишна основа база, което е най-бавното темпо от 9 години.

Забавянето на се отрази в призиви към индийската централна банка да понижи основния лихвен процент. Слабостта на рупията обаче усложни нещата за финансовата институция, тъй като слабата валута допринася за ръста на потребителската инфлация.

Високото ниво на инфлация бе основната причина, на която се позова централната банка, когато остави основния лихвен процент без промяна на последното си заседание.

Индийската икономика напоследък преминава през тежък период. Мнозина анализатори обявиха, че страната трябва да осъществи икономически реформи, за да стабилизира ръста в дългосрочен план.

През миналата седмица международната рейтингова агенция Fitch понижи перспективата си за кредитния рейтинг на страната с основанието, че са налице „увеличаващи се рискове“ за нейния икономически растеж. От агенцията смятат, че възможностите за ръст на индийската икономика „постепенно ще се влошават, ако не бъдат ускорени бъдещите структурни реформи“.

Конкурентите им от Standard & Poor's пък предупредиха, че рейтингът на Индия може да изгуби инвестиционния си статут.

Анализатори смятат, че индийските политици трябва да се погрижат по-скоро за преодоляването на тези проблеми, за да повишат доверието сред инвеститорите и да подобрят инвестиционния климат в страната, отколкото да разчитат на краткосрочни мерки в подкрепа на рупията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още