IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската икономика показва признаци за възстановяване

Трудно е да се каже, че забавянето е зад нас, но сега сме по-обнадеждени, че то няма да трае прекалено дълго, коментира икономист

12:23 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индийската икономика показва признаци за възстановяване

Индия отчете умерено повишение на индустриалното си производство и по-ниска инфлация, засилвайки надеждите, че третата икономика в Азия започва да показва ранни сигнали за възстановяване, съобщава MarketWatch.

Индустриалното производство през април се е повишило с 3,4% на годишна база – рязък обрат от спада с 0,5% за март и над очакванията за ръст от 1,9%. Промишленото производство, което съставлява 75% от индустриалното, се е покачило с 2,6%. 

Същевременно потребителската инфлация в страната през май се е забавил за първи път от три месеца до 8,3% на годишна база от 8,6% за април.

Анализаторите обаче предупреждават, че индустриалното производство се е свило в три от последните седем месеца, а инфлацията остава висока, така че икономическото възстановяване ще отнеме време.

„Трудно е да се каже, че икономическото забавяне е зад нас, но сега сме по-обнадеждени, че то няма да трае прекалено дълго, до голяма степен защото новото правителство се е заело със структурните проблеми, които спъват икономиката“, коментира Анубхути Сахай, икономист в Standard Chartered Bank.

Индийската икономика стагнира през последните години, като растежът спадна до най-ниските си нива от десетилетие. Според анализатори лошата инфрструктура, високите разходи за финансиране и голямата бюрокрация, забавяща индустриални проекти, засегнаха доверието на инвеститорите и потребителите.

Убедителната изборна победа, с която дойде на власт премиерът Нарендра Моди, обаче предизвика оптимизъм, че новото правителство ще е в състояние да взема трудни политически решения, необходими за възстановяване на икономиката и овладяване на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още