IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по текущата сметка на Индия спадна до 4-годишно дъно

Данните ще облекчат натиска върху възстановяващата се рупия, която спадна до рекордни дъна преди година

12:29 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефицитът по текущата сметка на Индия спадна до 4-годишно дъно

Дефицитът по текущата сметка на Индия падна до най-ниското си ниво в последните четири години, подкрепена от по-ниския внос. Данните дадоха тласък на новото правителство на Нарендра Моди, който положи клетва в понеделник вечер.

Индийската централна банка съобщи, че дефицитът по текущата сметка на страната се е понижил до 1,2 млрд. долара, или 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП), в периода януари-март. Година по-рано бе постигнато ниво от 18,1 млрд. долара.

За фискалната година, приключила на 31 март, дефицитът по текущата сметка се сви до 32,4 млрд. долара, или 1,7% от БВП. Предходната година бе отчетено равнище от 88 млрд. долара, предава WBP Online.

Данните ще облекчат натиска върху възстановяващата се рупия, която спадна до рекордни дъна преди година. Оттогава насам индийското парично средство набира сила спрямо щатския долар.

Добрата новина ще даде повече място за маневриране за кабинета на Моди, който обеща да стимулира растежа, да укроти инфлацията и да подобри стандарта на живот на милиони индийци.

Индийската икономика продължава да се разраства с най-бавния си темп от десетилетие насам, индустриалното производство се свива, а земеделието е под натиск поради по-слабите от традиционното мусонни дъждове, които може да ограничат добивите от реколтата и да допринесат за по-нататъшни повишения на цените на селскостопанските стоки.

Според експерти най-важният фактор за повишаването на икономическия растеж на  Индия е не последната смяна във властта, а изпълнението на реформите. Това по всяка вероятност ще е истинският тест за правителството на Моди, при условие че да се управлява цяла страна съвсем не е като да се управлява един щат. Новият премиер досега бе ръководител на щата Гуджарат – един от най-добре развитите региони в азиатската страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още