IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия вероятно ще запази ограниченията за вноса на злато

Така вторият най-голям потребител на злато в света ще контролира дефицита по текущата си сметка и ще осигури защита за рупията

15:56 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия вероятно ще запази ограниченията за вноса на злато

Индия, която е вторият най-голям потребител на злато в света, най-вероятно ще запази рестрикциите върху вноса на ценния метал, за да контролира дефицита по текущата си сметка и за да защити рупията, споделя управляващият директор на най-голямата компания за обработка на злато в страната, цитиран от Businessweek.

Ограниченията ще позволяват внос на злато от 650 до 700 метрични тона през 12-те месеца, считано от 1 април, спрямо 650 тона за предходните 12 месеца, твърди Ражеш Кхосла от MMTC-PAMP India Pvt. За фискалната 2012 г.. са били закупени 845 метрични тона, разкриват данни на финансовото министерство на Индия. Въпреки че видът на лимитите може да се промени, правителството ще продължи да ограничава изкупуването на жълтия метал. 

По данни на Световния съвет по златото (World Gold Council) през 2013 г. Индия е генерирала 25% от световното търсене на злато. Премиерът Манмохан Сингх изисква от вносителите да доставят 20% от покупките на накити и бижута за износ, а останалите 80% да се продават на местния пазар.

Но това не е всичко - министър-председателят също така увеличи вносните мита. Само на банките и на посочени от правителството лица и компании се позволява да съхраняват злато. Според гуверньора на Индийската централна банка Рагурам Раджан правителството „бавно и постепенно“ трябва да премахне тези пречки. Евентуалният нов финансов министър може да преразгледа правилата след края на изборите, пише още Businessweek.

„Смятам, че ще направи нещо по отношение на правилото 20:80”, коментира и Хосла. „Може да се въведе квотна система, аукционна система, може да бъдат накарани банките да подават оферти. Но не смятам, че ще се стигне до освобождаване на вноса на злато, както беше преди правилото 20:80”.

През 2013 г. Китай задмина Индия като най-голям потребител на злато. Индия си набавя половината от златото от чужбина. Неофициалните данни за вноса показват, че през 2013 г. той се е удвоил до 200 тона. Официалните разкриват, че импортът се е свил с 4% до 825 т.

Индия облага с 10-процентен данък вноса на злато, след като миналата година повиши ставката три пъти. Именно на златото се дължи почти 80% от рекордния дефицит по текущата сметка от 87,8 млрд. долара, отчетен през годината, приключваща на 31 март 2013 г.

„Недостигът за 2013-2014 г. ще бъде овладян под 40 млрд. долара“, увери финансовият министър Паланипан Чидамбарам. Това е повече то заложената цел за намаляване на дефицита до 70 млрд. долара. Това подкрепи рупията, която поскъпна с 14% от рекордно ниското си ниво през август.

Правителствените анализи показват, че Индия може да заделя 30 млрд. долара годишно, за да внася злато и да управлява текущата си сметка.

От началото на годината златото е поскъпнало с близо 8% след изключително тежка 2013 г. Губи ли блясъка си благородният метал?

Отговор на този и на други въпроси можете да научите от изданието на седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or?“ по ТВ Bulgaria On Air, в което Свилен Колев от Investor.bg и управителят в „Taвекс" България Благовест Белев говорят за златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още