IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато в Китай ще нарасне с над 20% през следващите няколко години

Афинитетът на китайците към ценния метал е съчетан с разширяваща се средна класа и подкрепа от правителството, посочва Световният съвет по златото

11:51 | 15.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на злато в Китай ще нарасне с над 20% през следващите няколко години

Търсенето на физическо злато в Китай ще нарасне с над 20 на сто през следващите няколко години, тъй като местното население ще става все по-богато, съобщава BBC.

Oценката е заложена в последното изследване на Световния съвет по златото. Според организацията търсенето на жълтия метал в частния сектор в Китай ще се разшири до най-малко 1 350 тона до 2017 г.

Китайските потребители са закупили 1 132 тона злато през миналата година под формата на бижута, златни кюлчета и монети за инвестиции.

Анализът на Световния златен съвет дойде скоро, след като Поднебесната империя се превърна в най-големия потребител на жълтия метал в света, изпреварвайки дългогодишния лидер Индия.

Според организацията Китай е в "центъра на глобалната златна екосистема", тъй като бързата урбанизация създава растеж на средната класа.

По думите на експерта от Световния златен съвет Албърт Чен "културното привличане към златото е много дълбоко в Китай и когато това е съчетано с все по-заможните жители и подкрепата на правителството, има значителни възможности пазара да расте още повече".

"Въпреки че Китай е изправен пред важни предизвикателства, тъй като се стреми да поддържа икономическия растеж и да либерализира своята финансова система, нарастването на доходите и на спестяванията на физическите лица трябва да подкрепи средносрочното увеличение на търсенето на злато, както в бижутерията, така и при инвестициите", допълни още той.

Според Съвета потребителите в Азия са купили рекордно количество злато през миналата година. В Западните пазари пък търсенето на благородния метал също е останало силно, особено в САЩ, където хората са купували много златни бижута, както и златни кюлчета и монети.

Oще за добивния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
mitkooo
преди 10 години
Aide si4ki balaci kopuvaite sega :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още