IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 година – началото на кошмара за златото?

Очакванията за обръщане на тренда може и да изненадат пазарите

19:30 | 05.01.14 г. 14
2013 година – началото на кошмара за златото?

2013 година вече е история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Останалата вече в историята 2013 г. бе наистина ужасна за златото. Поставен под натиск от поскъпващите акции и ниската инфлация, жълтият метал не само отчете първия си спад в последните 12 години, но също и най-силното си понижение от 1981 г. насам.

В действителност, 2013-та ще бъде запомнена като годината, в която благородният метал загуби голяма част от добре познатия си блясък. През последните 12 месеца еуфорията бе охладена, след като инвеститорите бяха принудени да се нагодят към новите световни реалности, чиято посока за пореден път за добро или лошо е насочвана от Федералния резерв на САЩ.

В края на последната търговска сесия за 2012 г. златото се котираше на борсата в Ню Йорк за солидните 1 688,20 долара за тройунция. Година по-късно стойността на актива бе надолу с цели 28,63% до равнище от 1 204,80 долара за унция.

Цена на тройунция злато в щатски долари за периода януари-декември 2013 г. (Графика - Bloomberg)

Политиките на Фед са неразделна част от обяснението на това какво стоеше зад пропадането на златото през предходната година – ако не в краткосрочен, то поне в средносрочен и дългосрочен план. Американската централна банка най-накрая се реши да пристъпи към ограничаването на лесните пари, наводнили пазара от края на 2008 г. насам. Изненадващо за мнозина, но очаквано за други от началото на 2014 г. първата стъпка по свиване на количествените улеснения вече е предприета.

На 18 декември 2013 г. Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) сложи край на няколкомесечните спекулации, ограничавайки месечните си стимули до 75 млрд. долара спрямо поддържаните повече от година 85 млрд. долара. Златото реагира със стръмен спад на новината, макар че низходящият тренд бе започнал далеч по-рано, с началото на спекулациите за изтъняване.

В последните години безконтролното печатане на пари от страна на централните банки по света подсили търсенето на сигурни инвестиционни активи. Неконвенционалните монетарни политики принудиха инвеститорите да потърсят надежден хедж срещу евентуални хиперинфлации.

Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 1
Silveto
преди 10 години
Златото със сигурност ще достигне нови върхове. Сигурна съм в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
Златото ще направи нови върхове, колкото и да не ти се верва :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Аааа не бе, ама има бая специялисти, кадето хортуват, че златото щяло да бъде 'демоде' и всички са златни мечки, при това само ръст на икономики сънуват, светът се опрайл бил и няма повече никога да видим 2008, само че ще видим 2008
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Големите момчета 2007-***, 2008-*** година купуваха злато, а последните 2 години го продават и купуват акции, но аматьорите винаги са една стъпка след големите момчета и затова винаги губят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Много хора от много време я чакат тази доларова инфлация, но тя все не се случва :) Няма и да се случи, защото за да стане банките трябва да кредитират отново на предкризисните нива, но за сега няма нито който да дава, нито който да иска да взима кредити. Видимо е, че хората вместо да увеличават потреблението спестяват, а без увеличено потребление няма да има и инфлация.Да не говорим, че в момента в който се появи инфлацията централните банки ще почнат да изкарват ликвидността от пазарите и да вдигат лихвите. Златото ще е кошмар още години наред за инвеститорите, освен тези които не играят на късо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 4
interim
преди 10 години
Продавайте, че тарикатите искат да купуват... И се харчи яко пачка да се подбие цената на GLD, да се дезинформира, и да се изтегли де що е останало физическо злато... 41% от физическото злато от GLD е вече източено! За хората с останал някакъв мозък е ясна каква е следващата стъпка - когато "големите момчета" си прехвърлят хартията в злато, могат да пуснат вече всичко да върви надолу. "Свободният" "пазар" не само им го позволи, но огромната част от него все още гледат като малки момченца пред батко си. Тъй че, дай насам тоя "кошмар", да купуваш като големите батковци. Де да можеше да продължи и тая година, но посто няма как да стане... Когато златото отново тръгне нагоре, всичко ще вземе да се разпада, защото големите са преместили парите си... А ето как ФЕД си намаля "стимулите": http://***.zerohedge.com/print/483276
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 4
studioaa
преди 10 години
Златото може да падне до 900$ през 2014, но после трендът ще се обърне. В последните 600 години е имало само 1 по-дълъг период на поевтиняване за златото и съмнявам че сегашното поевтиняване ще продължи дълго. Еврото трябва да се готви за сериозно поевтиняване не златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
Ама не знам бе пич и аз търся някой да ми продаде кюлчета на цена 1000$ никой не се обажда, ще ги платя в долари ако искат бе няма проблем :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
Много се чудя в инвеситорски сайт ли съм или махленски?Аз очаквам сериозна доларова инфлация, да не казвам по голяма дума - пукане на фин. балони, тук чакали изход от кризата. Балансите на ЦБ се увеличаха в пъти и това няма да има реакция :) ......Който продава злато да ми пише на ЛС :) ще му дам добра оферта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 16
MZ/X
преди 10 години
В момента в който всички повярват, че кризата е минала златото ще падне на 500-600 долара, но до тогава може да минат още няколко години.Трендът е твърдо надолу, но ще има и корекции нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още