IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната остава близо до стагнацията

Общият PMI за валутния съюз едва се задържа над линията от 50 пункта

12:44 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Икономиката на еврозоната е останала близо до стагнацията през миналия месец. Това показват данни на IHS Markit за индекса на мениджърите по доставките (PMI), предава Bloomberg.

Общия PMI, изчисляван от IHS Markit, достига до 50,6 пункта за октомври. Въпреки, че това ниво е по-добро от прогнозираните 50,2 пункта, показателя отчита едно от най-ниските си нива за последните шест години и половина.

Възстановяването на растежа в сферата на услугите се компенсира за девети пореден месец от намаляващото производство. PMI на IHS Markit за сферата на услугите достига 52,2 пункта през октомври 2019 г., в сравнение с очакванията за ниво на показателя от 51,8 пункта

Въпреки това показанията за октомври са вторите най-ниски от януари насам. PMI за услугите в еврозоната се е намирал средно на ниво от 52,03 пункта в периода от 2007 г. до 2019 г., достигайки най-високото ниво от 58,30 пункта през юни 2007 г. и рекордно ниското ниво от 39,20 пункта през февруари 2009 г., предава tradingeconomics.com.

Общият износ на еврозоната е спаднал за 13-ти пореден месец, регистрирайки един от най-бързите темпове на спад. Това подчертава колко много зависи развитието на региона от благоприятното разрешаване на търговския спор между САЩ и Китай.

Продължаващата несигурност оказва допълнителен натиск върху правителствата да увеличат фискалните си разходи. Такъв призив отправи и вече бившият управител на ЕЦБ Марио Драги в последната си реч на поста, а неговата наследница Кристин Лагард изглежда решена да продължи същата политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още