IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Хонконг неочаквано се свива през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт се понижава с 0,4% на тримесечна база спрямо очакванията за ръст от 0,1%

15:05 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Икономиката на Хонконг неочаквано се свива през първото тримесечие на 2016 г. заради понижени продажби на дребно и отслабващ пазар на имоти, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се понижава с 0,4% през периода януари-март на тримесечна база, сочат данните на властите в специалния административен регион. Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст от 0,1%. 

На годишна база икономиката расте с 0,8 на сто, което е забавяне спрямо последното тримесечие на 2015 г., когато беше отчетен ръст от 1,9%.

„Външната среда се влоши през първото тримесечие, което се характеризира с потиснат глобален растеж и резки колебания в глобалните финансови и парични условия, а това води до натиск над търговията и в стоките, и в услугите“, пише в изявлението на властите.

„Вътрешните сектори също изгубиха инерция, тъй като слабите перспективи за глобалния растеж, както и нарастващите рискове се отразяват на нагласите“, се казва още в текста.

Продажбите на дребно в Хонконг се понижиха 13-и пореден месец през март, което е най-продължителната негативна серия от 1999 г., тъй като китайските туристи намаляват. Според Борда по туризма в Хонконг китайските туристи ще намалеят с 3,2% тази година.

Продажбите на имоти в Хонконг се сринаха до 25-годишно дъно през февруари и продължават да се понижават. Броят на хората с апартаменти, които струват по-малко от ипотеките, скача 15 пъти през първото тримесечие, сочат данни на регулаторите.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs цените на имотите ще се понижат с 20% до 2018 г. основно заради потенциално увеличение на лихвените проценти със 150 до 200 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още