IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Хонконг може да се разшири с най-бавното си темпо от 2012 г.

През 2016 г. правителството очаква БВП на страната да се покачи с между 1% и 2%

11:55 | 24.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Хонконг може да се разшири с най-бавното си темпо от 2012 г.

Икономиката на Хонконг може да се разшири с най-бавното си годишно темпо поне от 2012 г., след като спадът на туристическите посещения и на износа продължава да се задълбочава. Това коментира финансовият министър Джон Цанг по време на представянето на годишния бюджет, цитиран от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) може да се покачи с между 1% и 2% през 2016 г., или по-бавно спрямо ръста от 2,4% през 2015 г.

През четвъртото тримесечие икономиката на азиатската страна се покачи с 0,2% на тримесечна база, като остана под оценката на анкетираните от агенцията икономисти за прираст от 0,3 на сто.

„Вътрешното потребление и инвеститорското доверие бяха попарени от опасенията относно неизвестните, свързани с повишенията на лихвените проценти в САЩ и по-слабия глобален икономически растеж“, каза Цанг. „Местната икономика е натоварена с рискове в следващата година. Перспективите са далеч от обещаващи.“

След като по-малко китайски туристи пазаруват в Хонконг, търговците на дребно в града отчитат спад на продажбите във втора поредна година, докато цените на имотите са намалели с 11% от септември.

Освен това Цанг е изправен пред предизвикателството да ускори растежа, тъй като социалното напрежение се покачва, след като незаконен уличен бунт преди две седмици го накара да предупреди за задълбочаване на смута и за потенциалния ефект върху икономиката.

За да стимулира икономиката, Цанг намали данъците за малките и средни предприятия и отмени лицензионните такси за туристическите агенти, хотели и ресторанти, чиято дейност пострада заради отслабналата активност в туризма. Що се отнася до физическите лица – правителството ще увеличи надбавките и ще намали данъците върху работните заплати през фискалната година, започваща от 1 април 2016 г. Новите бюджетни мерки ще доведат до ръст на БВП с 1,1%.

Цанг повтори обещанието на правителството да увеличи предлагането на имоти, след като цените скочиха и направиха града най-скъпото място в света за притежание на дом. Правителството иска да предостави 280 хил. държавни жилища в следващите 10 години и планира да продаде земя за изграждане на около 19 хил. частни домове през 2016-2017 г.

За да помогне на възрастното население, Цанг обяви план за емитиране на сребърна облигация (т.нар. Silver Bond) тази година и през 2017 г. за гражданите над 65-годишна възраст, които търсят инвестиционни продукти с фиксирана възвръщаемост. Освен това правителството ще емитира нов транш облигации, компенсиращи инфлацията, на стойност 10 млрд. хонконгски долара (1,3 млрд. долара).

За текущата година се очаква бюджетен излишък в размер на 30 млрд. хонконгски долара, а през следващата – да намалее до 11 млрд. хонконгски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още