IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг последва Фед и повиши основния си лихвен процент до 0,75%

Валутата в Хонконг е фиксирана към щатския долар, като обикновено паричната политика следва тази на САЩ

10:19 | 17.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията по парична политика в Хонконг последва Федралния резерв на САЩ и повиши основния си лихвен процент за пръв път от 9 години, съобщи Bloomberg. Повишението е с 25 базисни пункта до 0,75% и тъй като валутата в Хонконг е фиксирана към щатския долар, обикновено паричната политика следва тази на САЩ.

„Решението на Фед означава, че редица развиващи се икономики вероятно ще преживеят отлив на капитали, както и натиск в низходяща посока над валутите им и над икономическия растеж“, посочва Норман Чан, главен изпълнителен директор на регулатора. 

„Скоростта на отлив на капитали от хонконгския долар ще зависи от темпа на повишения на лихвите в САЩ през 2016 г. и от разликата между ставките в САЩ и в Хонконг“, казва Чан. „Ако поради някаква причина лихвените проценти в САЩ се увеличават по-бързо от очакваното, тогава отливът на капитали от хонконгския долар и съответно увеличаването на лихвените проценти ще се случват по-бързо“, допълва той.

Въпреки че хонконгската икономика отслабваше на фона на най-бавния растеж в Китай от четвърт век, властите в града все още искат валутата да е обвързана с щатския долар. Тя беше фиксирана спрямо него през 1983 г., когато преговорите между Великобритания и Китай за връщането на Хонконг под властта на Пекин предизвикаха отлив на капитали.

През 2005 г. регулаторите въведоха минимален обменен курс от 7,85 хонконгски долара за един щатски долар и максимален – 7,75 хонконгски долара за един щатски. Към 10 часа българско време един щатски долар се обменя за 7,7508 хонконгски долара

Според Норман Чан международните валутни резерви на стойност 355,8 милиарда долара не са достатъчни, за да се справят с последиците от вече започналото затягане на паричната политика.

Въпреки забавянето в Китай хонконгската икономика нарасна над очакванията на икономистите през третото тримесечие, стимулирана от вътрешното потребление. БВП на специалния административен район записа повишение от 2,3% на годишна база през периода август – септември.

По-скъпите кредити вероятно ще натежат на пазара на недвижими имоти в Хонконг, прогнозират от френската инвестиционна банка Natixis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още