IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Хонконг тръгна надолу

Обемът на трансакциите е достигнал 25-годишно дъно през януари

11:01 | 02.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Доскоро цените на жилищата в Хонконг постоянно подобряваха рекорди. През миналата година обаче ситуацията на пазара се обърна и обемът на трансакциите достигна 25-годишно дъно, пише Bloomberg.

Цените на жилищата са паднали с почти 10 на сто от септември насам, а през миналия месец продажбите са регистрирали най-ниското си равнище от 1991 г., сочат данните на консултантската компания Centaline Property Agency Ltd.

На фона на ръста на лихвите по ипотеките и слабото търсене на жилища ново строителство ниските обеми на трансакциите през януари са още едно доказателство, че цените вероятно ще продължат да падат, посочва информационната агенция.

„Проблемът е, че когато доверието в пазара мине на негативна територия, ще е трудно нещата да се възстановят“, коментира Майкъл Спенсър, старши икономист за Азия в Deutsche Bank AG в Хонконг. Той допълва, че строителите осъзнават, че са пропуснали точния момент за продажба.

Пазарът на жилища в Хонконг от известно време демонстрира слабост заради нарастващото предлагане, перспективите за по-високи лихви по ипотеките и забавянето на икономиката на Китай. Строителните компании се забавиха в предлагането на отстъпки и потенциалните купувачи в момента отлагат сделките предвид перспективата за допълнителен спад на цените. Това създава допълнително напрежение на пазара и на икономиката на мегаполиса.

Строителните компании също са предпазливи. Проучване на информационната агенция показва, че всеки два от три опита на местното правителство да продава терени за строителство са се провалили от ноември насам, тъй като офертите не са достигнали минималните изисквани цени.

Цените на жилищата в Хонконг са се понижили с 9,5 на сто от пиковото им равнище, което е достигнато през септември миналата година, показва статистиката на Centaline. Компанията прогнозира, че в най-лошия случай през тази година цените ще се понижат с още 20 на сто.

През януари са сключени сделки с 3 хил. жилища, сочат още данните. Предишното дъно на сделките беше отчетено през ноември 2008 г. - 3 786 жилищни единици.

В началото на годината забавянето е още по-осезаемо, тъй като традиционно купувачите отлагат сделката заради приближаващата Китайска Нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още