IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Индонезия отчете най-бавния си ръст от 2009 г.

През миналата година БВП се е разширил с 5,8%, като за последното тримесечие растежът е 5,7% на годишна база

09:36 | 05.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Индонезия отчете най-бавния си ръст от 2009 г.

За 2013 г. БВП се е покачил само с 5,78%. Това е най-слабият темп на растеж за индонезийската икономика от 2009 г. насам, когато търсенето на суровини спадна и удари износа. Резултатът бе в унисон с медианната прогноза на анкетираните от Ройтерс икономисти за ръст от 5,70%.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. икономиката на Индонезия се е разширила с повече от очакваното на годишна база заради вътрешното потребление, което остава устойчиво, въпреки агресивното затягане на паричната политика от страна на централната банка, пише CNBC.

За периода октомври-декември брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 5,72% спрямо същите месеци на 2012 г. Ръстът се дължи на износа на фирмите, който бе стимулиран от по-слабата рупия и от доброто представяне на транспортния и телекомуникационния сектор, става ясно от информацията на статистическата служба на страната.

За четвъртото тримесечие анализаторите очакваха прираст от 5,30% на годишна база и останаха приятно изненадани. За периода БВП е нараснал с повече спрямо растежа от 5,62% на годишна база през третото тримесечие.

На тримесечна база обаче БВП спада с 1,42% спрямо юни-септември. Икономистите очакваха свиване от 1,67 на сто при спад от 1,5 за четвъртото тримесечие на 2012 г. Обикновено индонезийската икономика се забавя през четвъртото тримесечие на всяка година. Причината е, че потреблението се свива за сметка на търсенето на стоки и услуги за религиозните празници и новата академична учебна година.

Югоизточната азиатска страна се бори с висока инфлация, с увеличаващ се дефицит по текущата сметка и с резки промени във валутния курс на рупията. Това накара централната банка да повиши основния си лихвен процент със 175 базисни пункта от юни досега.

Именно индонезийските пари бяха сред най-зле представящите се валути на континента за 2013 г. Рупията поевтиня с повече от 20% спрямо щатския долар на фона на опасенията за планираните редукции на стимулите от страна на Федералния резерв на САЩ.

Нотка позитивизъм донесоха данните за търговския баланс на Индонезия. Декември се оказа третият пореден месец с търговски излишък, който е дори най-голям от две години.

Някои анализатори считат, че продължителният натиск върху текущата сметка през тази година ще се дължи на забраната за износ на необработена руда. С увеличаването на търсенето на горива последните данни показват, че търсенето на автомобили и мотоциклети също е нараснало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още