IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Параболичният тренд при индонезийската рупия

Той се наблюдава най-често при бичи пазар или при такива пазари, които се възстановяват след срив

15:56 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Централната банка на Индонезия предприема агресивни действия, за да спре пропадането на валутата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централната банка на Индонезия предприема агресивни действия, за да спре пропадането на валутата. Снимка: Ройтерс

Параболичните трендове определят бързото движение на търговията и са изключително интересни, когато се наблюдава срив, като това се счита за идеална възможност за осъществяване на търговия "на късо".

Индонезийската рупия, която през последните месеци силно се обезцени, подтиквайки Централната банка на Индонезия да предприеме агресивни действия, за да спре пропадането на валутата, е в параболична тенденция.

Това гласи анализът на трейдърa и автор на „Trend Trading, The 36 Strategies of the Chinese for Financial Traders“ Дерил Гупи, публикуван на CNBC.

Параболичният тренд се описва най-добре, като се използва арка или параболична крива. Той се наблюдава най-често при бичи пазар или при такива пазари, които се възстановяват след срив.

Първоначално кривата се оформя бавно, а след това се покачва скоростно, докато кривата на цената не стане почти вертикална.

Параболичните трендове са много бързи, често със значително оддръпване от цената, като разликата е доста под последната цена, по която се е търгувал даденият актив при затварянето на борсата.

Оддръпването, на което обикновено се дължи около 50% от ръста на параболичния тренд, но може да достигне и 100% от него, предоставя великолепна възможност за търговия "на късо".

Докато параболичните трендове са по-често срещани при постоянно движещи се цени на акциите, те също се срещат и при бързодвижещи се индекси или пазари. Чрез параболичен тренд тенденцията не би могла да се опише съвсем точно чрез прави линии. Параболичната крива се използва за ниво на подкрепа за въздействието върху цената.

Трябва да се отнасяме към този подход по-резервирано, когато става дума за валути, защото търговията с валута се влияе от други фактори, различни от психологичните. Подходите, които не са базирани на психологията, не са толкова ефективни, но все пак ни дават някакви насоки. Ето защо можем да приложим параболичния анализ към рупията.

Параболичната тенденция не предоставя метод, който да представя растящи цели. Тя улавя бързия ход нагоре и спомага да разберем кога това движение е приключило. Съпротивата на рупията е около 12 000 рупии за долар. Има малко ниво на съпротива/подкрепа около 11 350 за един американски долар.

С това предполагаме, че сегашният ръст може да отслабне, насочвайки се към 12 000 рупии за долар. Въпреки това колкото по-дълго продължи въздействието върху цената отляво на параболичната трендова линия, цената може лесно да премине прага на съпротива от 12 000 рупии за долар.

Ключовият момент за трейдърите е движението надясно от параболичната трендова линия. Веднъж случи ли се това, съществува огромна вероятност, че трендът ще приключи и двойките валути ще се оттеглят бързо.

Оддръпване от 50% ще се характеризира с ниво на съпротива около 10 450 рупии за долар.

Ще приключи ли този възходящ тренд? Несъмнено ще приключи. Не можем да предвидим посоката нагоре, използвайки криви и диаграми, но можем да сме сигурни, че съществува огромна вероятност за това как неизбежният срив на тренда може да се развие.

Линията на параболичния тренд може да предостави условията, по които трейдърите да разберат кога да търгуват "на късо".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още