IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезийската рупия може да последва съдбата на индийските пари

Високата инфлация, слабият икономически растеж и отливът на капитали са малка част от проблемите, влияещи върху индонезийската валута

14:59 | 14.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Поема ли индонезийската рупия по пътя на индийския си&nbsp;събрат? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поема ли индонезийската рупия по пътя на индийския си събрат? Снимка: Ройтерс

Грандиозното обезценяване на индийската рупия определено прикова вниманието на пазарите през последните месеци. Съвсем скоро обаче фокусът може да се измести върху индонезийския ѝ събрат. Френската банка Credit Agricole предупреждава, че валутата на Индонезия може да последва съдбата на пострадалите вече индийски пари, предава CNBC.

Според Дариуш Ковалчук, старши анализатор на Credit Agricole за Азия, Индонезия вече изпитва същите икономически проблеми, които има Индия. Икономическият растеж се забавя, инфлацията се покачва и дори задминава индийската. Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс също се увеличава. Запасите от валутни резерви на Индонезия също се топят.

От началото на годината индийската рупия поевтиня с 13% спрямо долара и достигна рекордно ниското ниво от 61,87 рупии за долар. В момента един долар се разменя за 61,19 рупии. От своя страна индонезийската рупия се обезцени със 7 на сто спрямо щатски пари и в момента, като котировката в момента е 10 285.

Експертите от Credit Agricole очакват до края на годината индонезийската валута да поевтинее до 10,4 спрямо долара, което е сериозна прогноза за обезценяване, след като от банката очакваха до края на годината за един долар да са достатъчни 9 890 индонезийски рупии.

Слабата рупия и растящата инфлация най-вероятно ще накарат в четвъртък Централната банка на Индонезия да повиши основния лихвен процент. През юли инфлацията в страната достигна 8,61% на годишна база – най-високото ниво в последните 4 години.

Ковалчук очаква централната банка да повиши с 0,25 процентни пункта лихвения процент до 6,75%. Анкетираните от Ройтерс анализатори обаче не очакват обща промяна на курса на паричната политика.

Централната банка на Индонезия, както тази на Индия, активно се опитва да осигури подкрепа за своята валута. През юли банката продаваше между 100 и 150 млн. долара на ден при много по-нисък от реалния курс, в отчаян опит да задържи курса на рупията под 10 000 рупии за долар. Накрая банката намали продажбите си, а рупията се обезцени още.

Отливът на капитали от Индонезия също продължава. Дариуш Ковалчук очаква Индонезийската централна банка да покачи лихвения процент, с което очакванията за нивото на инфлацията да се охладят, а отливът на капитали да се увеличи. Според него намерението на Федералния резерв на САЩ да намали месечната си програма за изкупуването на активи ще изостри този тренд.

Други анализатори също дават подобни прогнози, но те не са толкова песимистични. Според Низам Идрис, директор на отдела за валутни операции в Macquarie, дефицитите в бюджета и по текущата сметка на Индонезия са много малки в сравнение с тези на Индия.

И той очаква Централната банка на Индонезия в четвъртък да покачи с една четвърт лихвата, но и едно решение за запазване на текущите лихвени нива не би го изненадало.

През 1998 г. индонезийската рупия регистрира рекордни ниско ниво спрямо долара – тогава един долар се обменяше за 16 800 рупии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
dimitar.vuchev
преди 10 години
Здравейте, поправихме неточността. Благодарим за съдействието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vinetu
преди 10 години
Г-да редактори, оправете си информацията. Едно евро се разменя за около 13000 индонезийски рупии. Няма как един долар да е 10 рупии. Четете повечко, преди да публикувате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още