IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската централна банка обяви нови мерки за стабилизиране на рупията

От началото на годината индийските пари са загубили над 12% от покупателната си стойност спрямо долара

15:10 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индийската централна банка обяви нови мерки за стабилизиране на рупията

Индийската централна банка е изготвила пакет от нови мерки, имащи за цел намаляване на волатилността на валутните пазари и подкрепа за отслабената рупия, предава BBC.

Централната банка обяви, че ще изтеля от икономиката по 220 млрд. индийски рупии (3,6 млрд. долара) чрез продажби на държавни бонове на свободния пазар всеки понеделник. От институцията обаче не уточниха колко време ще продължат търговете.

Това не е първият опит на Индийската централна банка да стабилизира силно понижаващия се курс на валутата си, като досегашните мерки не дадоха резултат. Това бе и основната причина рупията да достигне рекордно ниското ниво от 61,80 спрямо американския долар във вторник.

От началото на годината индийските пари губят повече от 12% от стойността си, след като инвеститорите продължават да изтеглят капиталите от страната поради множество причини.

На 15-ти юли централната банка предприе действия, в това число повишаване на краткосрочните лихвени проценти с цел намаляване на общото количество пари във финансовата система.

Въпреки това рупията продължава да губи позиции в повечето кръстосани курсове, подхранвайки опасенията за развитието на икономиката на страната. Очакванията са индийският брутен вътрешен продукт да нарасне с 5 на сто през тази година, достигайки най-бавния си темп на растеж в последното десетилетие.

Икономисти отбелязаха, че решението на централната банка е добра стъпка, но и че икономиката се нуждае от допълнителни реформи, за да постигне траен растеж.

"Мерките са опит да се източи излишната ликвидност от финансовата система, което ще помогне на рупията", каза Шубада Рао, главен икономист в Yes Bank. "Затягането на ликвидните мерки обаче не е достатъчно. Приоритет трябва да стане растежът", допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още