IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийските милиардери, които спечелиха от спада на рупията

Общото състояние на братята Руя надхвърля 8 млрд. щатски долара

16:58 | 08.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепрезидентът на&nbsp;Essar Group&nbsp;Равикант Руя е един от най-влиятелните индийски бизнесмени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът на Essar Group Равикант Руя е един от най-влиятелните индийски бизнесмени. Снимка: Ройтерс

Индийската валута бе ударена от най-резкия спад от 1991 г. насам. Братята милиардери Руя обаче имат повод да почерпят. Те печелят от обезценяващата се рупия, след като обърнаха 4-милиардния си дълг от местна валута в долари, предава агенция Bloomberg, цитирана от Bulgaria On Air.

Нищо не може да спре братята милиардери Руя – Шашикант (Шаши) и Равикант (Рави). По-големият от двамата – Шаши, е начело на Essar Group, която градят заедно с Рави. Заедно те контролират търгуваната в Лондон компания Еssar Energy, в което дружество са съсредоточени енергийните активи на групата.

Състоянието на Шаши се оценява на 4,2 млрд. долара, според индекса за милиардерите на Bloomberg. Рави, който е не по-малко богат от своя брат със състояние от 4,1 млрд. долара, е заместник председател на Essar Group. 

Двамата наследяват компанията от баща си, който я е основал в далечната 1956 г. Когато баща им умира, Шаши е едва 25 годишен, а Рави все още е в колежа.

В ръцете им попада пристанищен и строителен бизнес. От тази основа братята разширяват дейността си към стоманодобива и енергетиката, възползвайки се от отварянето на индийския пазар през 90-тте години. Активите им се разнообразяват с петрол, газ и телекомуникация.

Братята се изправят през първото си сериозно предизвикателство през 1999 г. Тяхната Essar Steel е първата индийска компания, която фалира заради външни задължения. Групата обаче се съвзема бързо с развитието си зад граница, а Еssar Energy излиза на Лондонската фондова борса през 2010 г.

Очакванията на повечето хора са милиардери от този калибър да живеят нашироко. Реалността е друга – двамата делят една къща и офис.

Рави вдигна невероятна сватба за своята дъщеря с 4 000 гости, като сред поканените бе и известния британски бизнесмен Ричард Брансън.

Сега на ход е новото поколение Руя, които да поемат кормилото от своите бащи, наследили на свой ред бизнеса от баща си. Двамата опитни братя милиардери ще ги подкрепят със съвети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 10 години
Ама че глупост.Как ще печелят от обезценяващата се рупия,като са си обърнали дълговете от рупии в долари???!!!!.Ако бяха обърнали заемите си от долари в рупии-тогава да.Някой май въобще не чете като превежда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още