Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индексът на цените на вноса в Германия се понижава с по-малко от очакваното

Въпреки това понижението е по-голямо спрямо август

Индексът на цените на вноса в Германия се понижава с по-малко от очакваното

Снимка: Bloomberg

Индексът на цените на вноса в Германия се понижи с 4,3% на годишна база през септември, повече от 4-процентовия спад през август, но по-малко от очакванията на анализаторите за спад от 4,8%, съобщава Trading Economics, позовавайки се на данни на Федералната статистическа служба (Destatis).

За сравнение през август 2020 г. и през юли 2020 г. годишните темпове на промяна бяха съответно -4% и -4,6%. На месечна база от август до септември индексът се е повишил с 0,3%.

Показателят за вноса, с изключение на суровия петрол и минералните продукти, намаля през септември с 1,9% в сравнение със същия месец на предходната година.

В същото време статистиката на Destatis показва понижение и в индекса на цените за износ - с 1,1% през септември 2020 г. спрямо година по-рано. Годишният темп на промяна се запазва същият, както през предходните два месеца, става ясно от статистиката. Месечното сравнение на данните показва леко повишение на индекса на износа с 0,1% през септември спрямо август.

По-рано този месец стана ясно, че оптимизмът на германските потребители намалява значително през октомври - около три четвърти от потребителите приемат, че COVID-19 представлява голяма или много голяма заплаха и около половината са загрижени или силно загрижени за своето лично бъдеще.

И икономическите очаквания, и очакванията за доходите, както и склонността към покупки понасят сериозни загуби. Проучване на нюрнбергската компания за пазарни проучвания GfK прогнозира потребителското доверие в Германия да се понижи до 3,1 пункта през ноември, което е понижение от 1,7 пункта в сравнение с октомври тази година. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Facebook може да пусне Либра още през януари