Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индустриалното производство в еврозоната записа най-силния спад от април 2020 г.

Най-голямо понижение на месечна база е регистрирано във Франция, а спрямо година по-рано - в Малта

Индустриалното производство в еврозоната записа най-силния спад от април 2020 г.

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство в еврозоната е спаднало с 1% спрямо месец по-рано през февруари 2021 г. след увеличение от 0,8% през януари и в сравнение с пазарните очаквания за спад от 1,1%. Това e най-големият спад в индустриалната активност от рекордното свиване през април, тъй като много страни в Европа останаха под строги блокади заради коронавируса, съобщава Trading Economics.

Промишленото производство през февруари е спаднало с 1% в еврозоната и с 0,9% в ЕС в сравнение с януари 2021 г., показват сезонно коригираните данни на статистическата служба на Европейския съюз Евростат.

През януари промишленото производство нарасна с 0,8% в еврозоната и в ЕС. През февруари 2021 г. в сравнение с февруари 2020 г. промишленото производство е намаляло с 1,6% в еврозоната и с 1,1% в ЕС.

Месечно сравнение по основни индустриални групи показва, че в еврозоната през февруари производството на капиталови стоки е спаднало с 1,9%, на енергията с 1,2%, на трайни потребителски стоки с 1,1%, междинни стоки - с 0,7% и нетрайни потребителски стоки с 0,1%.

В ЕС производството на капиталови стоки е спаднало с 1,9%, на трайни потребителски стоки - с 1%, на енергия - с 0,7%, на междинни стоки - с 0,6% и на нетрайни потребителски стоки - с 0,1%.

Сред държавите членки, за които са налични данни, най-големият спад е регистриран във Франция (-4,8%), Малта (-3,8%) и Гърция (-2,5%). Най-голям ръст се наблюдава в Унгария (+4,8%), Ирландия (+4,2%) и Хърватия (+3,4%).

Годишно сравнение показва, че в еврозоната през февруари в сравнение със същия месец на миналата година производството на нетрайни потребителски стоки е намаляло с 4,3%, на капиталови стоки с 2,2%, на енергията с 1,5% и междинните стоки с 0,1%, докато производството на трайни потребителските стоки е нараснало с 0,7%.

В ЕС производството на нетрайни потребителски стоки е намаляло с 3,8%, на капиталови стоки с 2,4% и на енергия с 1,5%, докато производството на междинни стоки се е увеличило с 0,5%, а трайните потребителски стоки записват ръст с 2,4%.

Статистиката по държави показва, че най-големият спад е регистриран в Малта (-10,9%), Естония (-8,9%) и Франция (-6,4%). Най-голям ръст се наблюдава в Ирландия (+41,4%), Литва (+9,7%) и Финландия (+5,6%).

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
К. Уолър: Фед няма да променя политиката си заради временния ръст при инфлацията