IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в България се ускорява по-бързо от общата за ЕС

През януари годишната инфлация у нас е била на ниво от 7,7% спрямо 5,1% в еврозоната и 5,6% в ЕС

14:48 | 23.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Годишната инфлация в България през януари се е ускорила повече от все още покачващите се цени в Европа, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани във вторник.

Според предварителните данни за България годишната инфлация у нас през януари е била на ниво от 7,7 на сто. За сравнение – през декември показателят се е равнявал на 6,6%.

Годишната инфлация в еврозоната е била в размер на 5,1% през януари спрямо 5,0% през декември 2021 г., докато тази в Европейския съюз (ЕС) се е равнявала на 5,6% през януари спрямо 5,3% през месец по-рано, става ясно от окончателната статистика на евростат.

Така покачването на цените на Стария континент е продължило да отбелязва рекордни равнища за трети пореден месец,

 

 

 

 

 

Най-ниско е било покачването на цените във Франция (3,3%), Португалия (3,4%) и Швеция (3,9%), докато най-високо е било в Литва (12,3%), Естония (11,0%) и Чехия (8,8%).

На месечна база показателят е нараснал с 19 страни членки на ЕС и е намалял в осем от тях.

Най-голям принос за увеличението е имала поскъпналата енергия (2,80 процентни пункта), услугите (0,98 процентни пункта), храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия (0,77 процентни пункта).

Данните усложняват работата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Централните банкери се опасяват, че твърде агресивно затягане на паричната политика би могло да навреди на икономическото възстановяне на континента. Затова и гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард многократно заяви, че ЕЦБ може да навреди, ако „прибърза със затягането на паричната политика“.

Лихвените повишения „няма да разрешат нито един от сегашните проблеми, а напротив, ако действаме твърде прибързано сега, възстановяването на икономиките ни може да е значително по-слабо и работните места ще бъдат застрашени“, смята управителят на европейския регулатор.

Въпреки че Лагард увери, че ЕЦБ „ще действа при необходимост“, централният банкер повтори възгледите, че „всички ходове ще бъдат постепенни“.

Затова и не е изненада, че пазарите очакват първото лихвено повишение да се случи в края на тази година. Ситуацията в Украйна допълнително усложнява прогнозите на инвеститорите.

Прогнозите на паричните пазари сега са ЕЦБ да увеличи основния лихвен процент с 25 базисни пункта за пръв път от повече от десетилетие едва през декември. За сравнение – по-рано очакванията бяха това да се случи през октомври тази година. Миналата седмица паричните пазари дори очакваха две такива повишения до края на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още