IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Европейския съюз задмина 6% през февруари

Над половината от ръста на потребителските цени в еврозоната се дължи на енергията

12:34 | 17.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) се е ускорила още повече през февруари от предишния месец, достигайки 6,2% на годишна база от 5,6% през януари. Потребителските цени в еврозоната също продължават да се вдигат, достигайки темп от 5,9% - почти тройно по-висок от целта на Европейската централна банка за инфлация от 2%. За сравнение, през януари инфлацията в зоната с единна валута бе 5,1%, сочат последните данни на Евростат, публикувани в четвъртък.

Година по-рано инфлацията в ЕС през февруари бе на ниво от 1,3%, а в еврозоната – 0,9%.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната за пореден месец са имали цените на енергията (+3,12 пр.п.), което означава, че те допринасят за над половината от ръста на потребителските цени. След тях са услугите (+1,04 пр.п.), храните, алкохолът и тютюневите изделия (+0,90 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (+0,81 пр.п.).

Според публикуваните данни най-висок ръст на потребителските цени се регистрира в Литва (14,0%), следвана от Естония (11,6%) и Чехия (10,0%). България споделя шестото място с Унгария с инфлация от 8,4%.

Най-ниска инфлация е измерена в Малта и Франция – по 4,2%, следвани от Португалия, Финландия и Швеция – по 4,4%.

В сравнение с януари годишната инфлация се е забавила в две страни членки и се е ускорила в останалите 25.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и храните, в еврозоната се е ускорила до 2,9% през месеца на годишна база.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) изненадващо реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации, с което си остави известна гъвкавост за лихвени повишения по-късно през годината.

Решението на ЕЦБ бе първото, взето от голяма централна банка след избухването на войната в Украйна, която изстреля цените на суровините до рекордни равнища и предизвика висока волатилност на пазарите.

Във вторник председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че икономиката на еврозоната ще отбележи силен ръст тази година, въпреки че войната в Украйна ще натежи на региона посредством високите цени на суровините.

"Ако се реализира основният ни сценарий, икономиката все още би трябвало да нарасне силно през 2022 г.", посочи управителят на финансовата институция.

Към момента обаче изглежда само Лагард има такива оптимистични виждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още