Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната падна до 1,1% през юли

Потребителските цени в Европа се повишиха по-слабо през юли, а темпът е далеч от целите на ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната падна до 1,1%  през юли

Снимка: Ройтерс

Годишната инфлация в еврозоната през юли 2019 г. се оценява на 1,1 процента, спрямо 1,3 процента през юни, става ясно от предварителните данни на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

По отношение на основните компоненти на инфлацията в еврозоната, статистиците очакват храните, алкохолът и тютюневите изделия да имат най-високите ставки през юли (2,0 на сто, спрямо 1,6 процента през юни), следвани от услугите (1,2% в сравнение с 1,6 на сто през юни), енергията (0,6 процента спрямо 1,7 процента през юни) и неенергийните промишлени стоки (0,4 на сто спрямо 0,3 процента през юни).

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) поддържа основния лихвен процент постоянно на ниво от нула процента. Депозитната ставка за банките е дори на ниво от минус 0,4 процента. Целта на ЕЦБ е да доведе инфлацията в еврозоната към целта си от малко под два процента. В допълнение към понижаването на основния лихвен процент банката купи и облигации за над два трилиона евро.

За да противодейства на страховете от икономически спад в еврозоната, президентът на ЕЦБ Марио Драги намекна за допълнително смекчаване на паричната политика.   

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ: Въпреки възстановяването рисковете за глобалните перспективи остават