IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай надхвърли очакванията през ноември

Потребителските цени се повишават с 1,5%, а производствените падат с 5,9%

09:50 | 09.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Китай се ускорява до 1,5% през ноември, стимулирана от поскъпването на хранителните продукти и услугите, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от Националната статистическа служба. Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за 1,4% увеличение на потребителските цени. През октомври стойността беше 1,3%.

Производствените цени отчитат спад от 5,9%, като прогнозите бяха за 6% понижение. Ноември е 45-ият пореден месец, през който производствените цени се понижават.

„Очакваме инфлацията да расте през 2016 г.“, казва Джулиан Еванс-Причард, икономист за Китай в Capital Economics в Сингапур. 

В сектора на услугите инфлацията възлиза на 2,1%, а забавеният спад във вноса е сигнал, че търсенето се стабилизира, след като централната банка намали шест пъти лихвените проценти от ноември 2014 г.

Потребителските стоки поскъпват с 1,2%, хранителните продукти – с 2,3%, а нехранителните стоки – с 1,1%.

Дъждовете и снеговалежите в Северен Китай увеличават разходите за производство и транспортиране на зеленчуци и плодове, посочва статистическата служба.

Макар че по-добрите данни за инфлацията се дължат предимно на цените на храните, все още няма особена промяна в цените на стоките, пряко свързани с търсенето. „Все още няма ясен знак за по-стабилно търсене“, коментира Джу Цибин, анализатор от China Minzu Securities в Пекин. Според него производствените цени няма да отбележат ръст преди второто полугодие на 2016 г.

Най-голямото понижение при производствените цени е в минната индустрия (19,9%), суровите материали са поевтинели с 10,7%, а потребителските стоки – с едва 0,4%. Трайните потребителски стоки поевтиняват с 1%, а цените на дрехите са се повишили с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Паричните облекчения на киайското правителство и изливането на пари на пазара, водят след себе си до инфлация, докато забавянето на икономическия растеж, намалява търсенето и води до спад в производствените цени, в среда на изострена конкуренция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още