IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ продължава да се ускорява и през февруари

Това все повече засилва възможността Федералният резерв да увеличи основния лихвен процент в сряда

17:33 | 15.03.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ са се повишили отново през февруари, което е поредният сигнал, че инфлацията се доближава до целта на Федералния резерв, разчиствайки пътя към по-високи лихвени проценти, съобщава Wall Street Journal. 

Индексът на потребителските цени, който измерва това, което американците плащат за всичко от автомобили до стоматологична помощ, е нараснал с 0,1% през февруари спрямо предишния месец, съобщи министерството на труда в сряда. Без разходите за енергия и храни т.нар. базисна инфлация се е ускорила с 0,2%.

Данните съвпадат с очакванията на икономистите и подкрепят позицията на Фед за силата на икономиката. Потребителските цени са се повишили до 2,7% през последната година, което е най-големият годишен ръст от 12-те месеца до края на март 2012 г. насам. Основните цени са нараснали до 2,2% спрямо година по-рано.

Фед следи индекса и други инфлационни показатели, като си е поставил за цел стабилен растеж на цените от около 2% годишно. Всички показатели като цяло сочат скромно, но забележимо повишение на цените след години на застой. Това развитие, заедно със стабилния растеж на заетостта, се очаква да накара Фед да обяви по-късно днес ново увеличение на основния лихвен процент.

Предпочитаният показател от Фед – ценовият индекс на Министерството на търговията за разходите за лично потребление – показа по-рано през този месец, че цените са се увеличили с 1,9% през януари спрямо миналата година.

От доклада от сряда стана ясно, че повечето основни потребителски разходи се увеличават. Разходите за храна са нараснали с 0,2% спрямо предишния месец, а тези за дрехи и наеми също отчитат ръст. Разходите за енергия обаче са се понижили с 1% от януари, но все още са с 15% по-високи в сравнение с преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Скоро ще стане интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още